Kaapverdië verkennen: Afrika’s archipel van diversiteit en vitaliteit

Inleiding tot Kaapverdië

Genesteld in de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Senegal, ligt de betoverende archipel van Kaapverdië. Dit West-Afrikaanse land bestaat uit een eilandengroep met een totale oppervlakte van 4.033 vierkante kilometer en heeft ruige, vulkanische landschappen en een kustlijn van 965 kilometer. Ondanks het gebrek aan zoetwatervoorraden, met nul vierkante kilometer water in het gebied, presenteert Kaapverdië een betoverende mix van steil, rotsachtig terrein en een gematigd klimaat dat het leven en de cultuur van de mensen heeft gevormd.

Geografie en klimaat

De geografische ligging van Kaapverdië wordt gekenmerkt door zijn steile, ruige en vulkanische kenmerken. Het hoogste punt van de archipel is te vinden op Mt. Fogo, een vulkaan op het eiland Fogo, met een piek van 2.829 meter. Dit dramatische landschap wordt getemperd door een klimaat dat varieert van warme en droge zomers tot magere en grillige neerslag. De natuurlijke omgeving van de eilanden varieert aanzienlijk, van zoutvlakten in het oosten die worden geëxploiteerd vanwege hun uitgebreide afzettingen tot vruchtbaardere zuidwaartse eilanden die grotere populaties ondersteunen.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

In termen van natuurlijke hulpbronnen is Kaapverdië begiftigd met zout, basaltgesteente, kalksteen, kaolien, vis, klei en gips. De landbouwsector, die 18.60% van het land gebruikt, produceert bananen, maïs, bonen, zoete aardappelen, suikerriet, koffie, pinda’s en vis. Met name het bosareaal van het land beslaat 21% van het gebied, terwijl het geïrrigeerde land in 2012 werd geschat op 35 vierkante kilometer. Ondanks uitdagingen zoals achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid en schade aan de vegetatie als gevolg van landbouw en begrazing door vee, ondersteunen deze eilanden een breed scala aan landbouwproducten.

Bevolking en verstedelijking

In juli 2020 woonden er in Kaapverdië ongeveer 583.255 mensen. De verdeling van deze populatie over de negen bewoonde eilanden is variabel en wordt sterk beïnvloed door de klimatologische en milieuomstandigheden van de eilanden. Praia, de hoofdstad op het eiland Sao Tiago, herbergt ongeveer de helft van de inwoners van het land en dient als een levendig centrum van activiteit en cultuur. Een ander belangrijk stedelijk gebied is Mindelo op het noordelijke eiland Sao Vicente. Over het algemeen vormde de stedelijke bevolking 66,70% van het totaal in 2020, wat wijst op een trend naar verstedelijking.

Taal, cultuur en economie

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, wat de koloniale geschiedenis en culturele banden met Portugal weerspiegelt. De Kaapverdische economie is gediversifieerd over verschillende sectoren, waaronder voedsel en dranken, visverwerking, schoenen- en kledingproductie, zoutwinning en scheepsreparatie. Landbouwproducten vormen de ruggengraat van de plattelandseconomie, terwijl de industrieën van het land inspelen op zowel lokale behoeften als exporteisen. Met name Spanje en Portugal komen naar voren als primaire handelspartners, wat de integratie van de eilanden in de wereldeconomie benadrukt.

Infrastructuur en ontwikkeling

De ontwikkelingsvooruitgang is de afgelopen jaren indrukwekkend geweest, met een elektrificatiegraad van 92,6% van de totale bevolking in 2016. Het BBP per hoofd van de bevolking bedroeg $ 7,000 in 2017, wat wijst op een geleidelijke economische groei. Infrastructuurontwikkelingen op het gebied van transportmiddelen, brandstoffen en industriële producten worden grotendeels geïmporteerd, waarbij Portugal, Spanje, Nederland en China belangrijke importpartners zijn. Omgekeerd bestaat de export van Kaapverdië voornamelijk uit brandstof (wederuitvoer), schoenen, kleding, vis en huiden, wat de diversiteit en het potentieel van zijn economische activiteiten laat zien.

Conclusie

Kaapverdië is een land van opmerkelijke diversiteit, veerkracht en schoonheid. Van de vulkanische toppen tot de levendige stedelijke centra zoals Praia en Mindelo, de eilanden zijn een bewijs van de blijvende geest van de mensen. Ondanks geografische en ecologische uitdagingen, heeft het land een niche voor zichzelf veroverd in de mondiale arena door middel van strategische economische activiteiten, culturele rijkdom en inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Terwijl de wereld het potentieel van Afrika nader bekijkt, schittert Kaapverdië als een baken van vooruitgang en diversiteit.

Landgegevens

Landcode CV
Regio Africa
Oppervlak 4033 vierkante kilometer
Landoppervlak 4033 vierkante kilometer
Wateroppervlak 0 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 18.60%
Bosoppervlak 21.00%
Laagste hoogtepunt n/a
Hoogste punt Mt. Fogo (a volcano on Fogo Island) 2,829 m
BBP/hoofd van de bevolking $7,000 (2017 est.)