Cambodja verkennen: een juweeltje in Zuidoost-Azië

Cambodja, genesteld in het hart van Zuidoost-Azië, is een land van fascinerende contrasten, waar oude ruïnes fluisteren over een glorieus verleden en levendige steden kloppen met de belofte van de toekomst. Cambodja wordt begrensd door Thailand in het westen, Laos in het noorden, Vietnam in het oosten en de Golf van Thailand in het zuiden, en heeft een strategische ligging die de geschiedenis en cultuur eeuwenlang heeft beïnvloed.

Geografie en klimaat

Het Koninkrijk Cambodja heeft een totale oppervlakte van 181.035 vierkante kilometer, met 176.515 vierkante kilometer land en 4.520 vierkante kilometer water, wat de rijke topografische diversiteit afbakent. Het wordt omringd door landgrenzen die zich uitstrekken over 2.530 km en Laos, Thailand en Vietnam raken. De Cambodjaanse kustlijn, een schilderachtige strook van 443 km langs de Golf van Thailand, vormt een aanvulling op het overwegend vlakke terrein van het land, afgewisseld met bergen in het zuidwesten en noorden.

Cambodja heeft een tropisch klimaat en kent een moessonseizoen van mei tot november en een droog seizoen van december tot april. Dit klimaat omvat minimale seizoensgebonden temperatuurvariaties, maar heeft een aanzienlijke invloed op het landbouw- en dagelijks leven van de Cambodjanen.

Topografie

De kern van de geografie van Cambodja is het gevarieerde terrein – van weelderige, laaggelegen vlaktes tot de ruige bergen in het zuidwesten en noorden. Deze landschappen bieden niet alleen adembenemende vergezichten, maar zijn ook de thuisbasis van Phnum Aoral, het hoogste punt van het land op 1.810 m, afgewisseld met de Golf van Thailand, het laagste punt op zeeniveau.

Natuurlijke hulpbronnen en economie

Cambodja is begiftigd met overvloedige natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie en gas, hout, edelstenen, ijzererts, mangaan en fosfaten, naast een aanzienlijk waterkrachtpotentieel en vruchtbare landbouwgrond. Met 32,10% van het land bestemd voor landbouw en 56,50% bedekt met bossen, is de economie van Cambodja traditioneel afhankelijk van de landbouw, met rijst, rubber, maïs, groenten, cashewnoten, cassave en zijde als primaire landbouwproducten.

Het land heeft zijn economische activiteiten in de loop der jaren gediversifieerd en is getuige geweest van groei in toerisme, kleding, bouw, rijstmolens, visserij, houtproducten, rubber, cement, edelsteenwinning en textiel. Handel speelt een cruciale rol, met belangrijke exportpartners, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, China, Canada, Spanje en België, die zich richten op producten als kleding, hout, rubber en rijst.

Demografie en verstedelijking

Vanaf juli 2020 had Cambodja een geschatte bevolking van 16,926,984, voornamelijk bekend als Cambodjanen of Khmer. De officiële taal is Khmer, dat in de uitgestrekte delen van het land wordt gesproken, van de bruisende stedelijke gebieden tot het serene platteland. Ondanks het feit dat Cambodja dichtbevolkt is in regio’s rond Phnom Penh en langs de aderen van de rivieren Tonle Sap en Mekong, heeft Cambodja een stedelijke bevolking van slechts 24.20%, wat een grotendeels landelijke demografische structuur onthult.

Phnom Penh, de hoofdstad, is het grootste stedelijke gebied met ongeveer 2.078 miljoen inwoners en omvat de dynamiek en culturele rijkdom van Cambodja.

Moderne uitdagingen en vooruitgang

De Cambodjaanse economie heeft veerkracht en groei getoond, met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 4.000 in 2017, aangedreven door diverse industrieën, van toerisme tot landbouw. Desalniettemin blijven er uitdagingen zoals elektrificatie bestaan, waarbij een klein percentage van de bevolking in 2017 nog steeds zonder elektriciteit zit, wat wijst op aanhoudende ontwikkelingsproblemen.

Bovendien blijft Cambodja zich richten op het verbeteren van infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en duurzame praktijken om de levenskwaliteit van zijn burgers te verbeteren en tegelijkertijd zijn rijke natuurlijke hulpbronnen en cultureel erfgoed te behouden.

Conclusie

Cambodja, met zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en levendige cultuur, is een bewijs van de geest en veerkracht van zijn mensen. Terwijl het het pad van modernisering en ontwikkeling bewandelt, blijft Cambodja een vitaal land in Zuidoost-Azië, dat lessen biedt in behoud, groei en de blijvende kracht van de gemeenschap.

Landgegevens

Landcode CB
Regio East Asia/Southeast Asia
Oppervlak 181035 vierkante kilometer
Landoppervlak 176515 vierkante kilometer
Wateroppervlak 4520 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 32.10%
Bosoppervlak 56.50%
Laagste hoogtepunt Gulf of Thailand 0 m
Hoogste punt Phnum Aoral 1,810 m
BBP/hoofd van de bevolking $4,000 (2017 est.)