Kazachstan verkennen: het hart van Centraal-Azië

Geografisch overzicht

Kazachstan ligt op de grens tussen Europa en Azië en staat bekend om zijn opvallende geografische diversiteit en uitgestrektheid. Met een totale oppervlakte van 2.724.900 vierkante kilometer is het het negende grootste land ter wereld. Het terrein van het land wordt voornamelijk gekenmerkt door uitgestrekte vlakke steppen die zich uitstrekken van de Wolga naar het westen, het Altai-gebergte in het oosten bereiken en zich uitstrekken van de West-Siberische vlaktes in het noorden tot aan de woestijnen en oases van Centraal-Azië in het zuiden. Kazachstan deelt zijn grenzen met vijf landen, waaronder een grens van 1.765 km met China en een uitgebreide grens van 7.644 km met Rusland, wat zijn belangrijke positie in de Euraziatische handel en geopolitiek illustreert. Ondanks zijn aanzienlijke landmassa heeft Kazachstan geen kustlijn, wat de nadruk legt op het niet aan zee grenzende karakter.

Klimaat en natuurlijke hulpbronnen

Het klimaat in Kazachstan is continentaal, met koude winters en hete zomers, variërend van droge tot semi-aride omstandigheden in de verschillende regio’s. Deze klimatologische variatie ondersteunt een breed scala aan biodiversiteit en landschappen in het land. Tot de natuurlijke schatten behoren aanzienlijke afzettingen van aardolie, aardgas, steenkool en verschillende metalen en mineralen. Deze hulpbronnen hebben niet alleen de economie van het land gevormd, maar ook zijn rol op de wereldmarkten.

Samenleving en demografie

In juli 2020 werd de bevolking van Kazachstan geschat op ongeveer 19.091.949, waarbij grote steden als Almaty en de hoofdstad Nur-Sultan vitale knooppunten van economische en sociale activiteit waren. De Kazachstaanse samenleving is uitgesproken stedelijk, met ongeveer 57.7% die in stedelijke gebieden woont. De demografische verdeling van het land toont een dunbevolkte bevolking in het uitgestrekte binnenland, met dichtere clusters in de noordelijke en zuidelijke stedelijke gebieden.

Cultuur en talen

De nationale identiteit van Kazachstan is een tapijt geweven van de draden van zijn diverse culturele erfgoed en talen. Kazachs, de officiële taal, dient als een symbool van de post-Sovjet nationale identiteit en culturele heropleving van Kazachstan. Deze multiculturele natie is de thuisbasis van verschillende etnische groepen, wat bijdraagt aan een rijk cultureel mozaïek.

Economie en infrastructuur

De ruggengraat van de economie van Kazachstan is de rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie, aardgas en verschillende mineralen. De landbouwsector speelt ook een belangrijke rol en gebruikt 77.4% van het land voor het verbouwen van granen, groenten en het ondersteunen van vee. Industriële output, voornamelijk uit olie, kolen, metalen en machines, vertegenwoordigt andere belangrijke economische pijlers. Met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 26,300 in 2017 heeft Kazachstan een aanzienlijke economische groei doorgemaakt, ondersteund door zijn strategische export naar landen als Italië, China en Rusland.

Op het gebied van infrastructuur heeft Kazachstan vanaf 2016 een elektrificatiegraad van 100%, wat betekent dat het land vooruitgang boekt bij het waarborgen van de toegang tot essentiële diensten voor zijn burgers. De focus van het land op de ontwikkeling van zijn transport- en logistieke netwerken benadrukt verder zijn ambitie om de binnenlandse mobiliteit te verbeteren en de connectiviteit met de wereldmarkten te vergroten.

Wereldwijde handel en diplomatie

De economische strategie van Kazachstan wordt sterk beïnvloed door de geografische ligging en natuurlijke hulpbronnen. De belangrijkste exportpartners zijn Italië, China en Nederland, waarbij olie en aardgas tot de belangrijkste exportproducten behoren. Omgekeerd importeert het voornamelijk machines, apparatuur en voedingsmiddelen uit Rusland, China en Duitsland. Een dergelijke handelsdynamiek benadrukt de centrale rol van Kazachstan in regionale en mondiale toeleveringsketens en draagt bij aan zijn groeiende invloed in de Euraziatische geopolitiek.

Conclusie

Kazachstan, een land van uitgestrekte steppen, bergen en woestijnen, is een bewijs van de veerkracht en diversiteit van Centraal-Azië. De mix van rijke natuurlijke hulpbronnen, strategische geografische positionering en levendige cultuur positioneert Kazachstan als een belangrijke speler op het wereldtoneel. Terwijl het land door de uitdagingen en kansen van de 21e eeuw navigeert, blijft het zijn identiteit en pad naar duurzame ontwikkeling en welvaart vormgeven.

Landgegevens

Landcode KZ
Regio Central Asia
Oppervlak 2724900 vierkante kilometer
Landoppervlak 2699700 vierkante kilometer
Wateroppervlak 25200 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 77.40%
Bosoppervlak 1.20%
Laagste hoogtepunt Vpadina Kaundy -132 m
Hoogste punt Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 6,995 m
BBP/hoofd van de bevolking $26,300 (2017 est.)