Een overzicht van Jordanië: de parel van het Midden-Oosten

Introductie

Gelegen op het kruispunt van Azië, Afrika en Europa, komt Jordanië naar voren als een land van betoverende schoonheid en contrasten. Van de betoverende dorre woestijnlandschappen tot de vruchtbare valleien, dit land in het Midden-Oosten heeft een rijk tapijt van natuurlijke vergezichten, geschiedenis en cultuur. Begrensd door Irak, Israël, Saoedi-Arabië, Syrië en de Westelijke Jordaanoever, heeft de strategische ligging van Jordanië een cruciale rol gespeeld in zijn geschiedenis en ontwikkeling.

Geografie en klimaat

Jordanië heeft een oppervlakte van 89.342 vierkante kilometer en wordt gekenmerkt door zijn gevarieerde terrein en klimaat. Het grootste deel van het land is bedekt met een dor woestijnplateau, maar de westelijke regio vormt een schril contrast met de Jordaanvallei, de Dode Zee – het laagste punt op aarde op -431 meter – en de groene hooglanden. Dit geologische wonder, dat van noord naar zuid loopt, is niet alleen een belangrijk topografisch kenmerk, maar ook een cruciale bron van water in dit overwegend woestijnachtige land.

Het klimaat varieert aanzienlijk; terwijl het overwegend droog en woestijnachtig blijft, ervaart het westen een regenseizoen van november tot april, wat een korte onderbreking en een impuls geeft aan de landbouwsector.

Natuurlijke hulpbronnen en landbouw

De Jordaanse economie profiteert van zijn natuurlijke hulpbronnen, waaronder fosfaten, potas en schalieolie. Ondanks de uitdagende klimatologische omstandigheden wordt ongeveer 11.4% van het land gebruikt voor landbouw, met de nadruk op citrusvruchten, tomaten, komkommers en olijven, samen met vee zoals schapen en pluimvee. Het gebruik van ongeveer 964 vierkante kilometer geïrrigeerd land vanaf 2012 toont de innovatieve inspanningen om de landbouwproductiviteit te optimaliseren.

Bevolking en verstedelijking

In juli 2020 werd de bevolking van Jordanië geschat op 10,820,644, waarvan de overgrote meerderheid (91.4%) in stedelijke gebieden woonde. Amman, de hoofdstad en grootste stad, alleen al herbergt meer dan 2,1 miljoen mensen. De bevolkingsverdeling is opvallend dicht in het westen, vooral rond Amman, vanwege de gunstigere levensomstandigheden en economische kansen.

Economie

De economie van Jordanië is divers, met belangrijke sectoren zoals toerisme, informatietechnologie en productie. Het land staat bekend om zijn historische en culturele bezienswaardigheden en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Naast het toerisme heeft de IT-sector een aanzienlijke groei laten zien, waardoor Jordanië is gepositioneerd als een technische hub in de regio.

De industriële sector wordt geschraagd door de winning van fosfaten en potas, twee van de meest waardevolle exportgoederen van Jordanië. De landbouw draagt bij aan de economie met producten als tomaten en olijven, terwijl de dienstensector, met name de financiële dienstverlening, een cruciale rol speelt in de economische stabiliteit en groei.

Handel en investeringen

Handelsbetrekkingen zijn essentieel voor Jordanië, met de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en India als belangrijkste exportpartners. Belangrijke exportgoederen zijn textiel, meststoffen en farmaceutische producten. Omgekeerd omvat de invoer van Jordanië voornamelijk ruwe olie, machines en granen, met China en Saoedi-Arabië als de belangrijkste importbronnen. Deze handelsdynamiek onderstreept de integratie van Jordanië in de wereldeconomie en zijn strategische economische allianties.

Cultuur en erfgoed

Jordaniërs staan bekend om hun gastvrijheid en rijke culturele erfgoed. Arabisch is de officiële taal en het land is een mozaïek van tradities en religies die harmonieus naast elkaar bestaan. Historische bezienswaardigheden zoals Petra, de oude stad uitgehouwen uit rode zandsteen, en de Romeinse ruïnes van Jerash weerspiegelen de millennia-oude geschiedenis van Jordanië en trekken culturele enthousiastelingen van over de hele wereld aan.

Conclusie

Jordanië, met zijn unieke mix van landschappen, geschiedenis en moderne ontwikkeling, blijft zijn plaats op het wereldtoneel veroveren. Ondanks de beperkte natuurlijke zoetwatervoorraden en droge omstandigheden, gedijt het land door innovatie en aanpassing. Terwijl Jordanië naar de toekomst kijkt, vormt de strategische ligging, in combinatie met investeringen in technologie en toerisme, de basis voor voortdurende groei en welvaart in het hart van het Midden-Oosten.

Landgegevens

Landcode JO
Regio Middle East
Oppervlak 89342 vierkante kilometer
Landoppervlak 88802 vierkante kilometer
Wateroppervlak 540 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 11.40%
Bosoppervlak 1.10%
Laagste hoogtepunt Dead Sea -431 m
Hoogste punt Jabal Umm ad Dami 1,854 m
BBP/hoofd van de bevolking $9,200 (2017 est.)