De wonderen van Myanmar verkennen: Birma nader bekeken

Geografisch wandtapijt

Birma, officieel bekend als Myanmar, ligt in het hart van Zuidoost-Azië en is een boeiend mozaïek van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Dit diverse land is strategisch gepositioneerd, grenzend aan de Andamanse Zee en de Golf van Bengalen, geflankeerd door de buurlanden Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. Met een enorme uitgestrektheid van 676.578 vierkante kilometer toont Myanmar een ingewikkelde mix van land en water. De uitgestrekte landgrenzen van het land strekken zich uit over 6.522 kilometer, terwijl de kustlijn zich over 1.930 kilometer ontvouwt en een rijke mariene biodiversiteit uitnodigt.

Het landschap van Birma is een pittoresk tapijt van centrale laaglanden, omringd door steile, ruige hooglanden, met een dramatisch contrast in hoogte van de serene kusten van de Andamanse Zee en de Golf van Bengalen op nul meter tot de torenhoge top van Gamlang Razi op 5.870 meter. Deze gevarieerde topografie ondersteunt een tropisch moessonklimaat, met seizoenen die schommelen tussen bewolkte, regenachtige zomers en heldere, milde winters.

Natuurlijke overvloed

Myanmar is rijkelijk begiftigd met natuurlijke hulpbronnen, variërend van edelstenen en metalen zoals tin, antimoon, zink en koper tot vitale energiebronnen zoals aardolie, aardgas en waterkracht. Het bouwland van het land is goed voor 19,20% van de totale oppervlakte en ondersteunt een verscheidenheid aan landbouwpraktijken, terwijl bosgrond een aanzienlijke 48,20% uitmaakt, wat de houtindustrie ondersteunt.

Sociaal-economische structuur

Populatie Dynamiek

Volgens schattingen van juli 2020 nadert de bevolking van Myanmar 56.590.071 personen, voornamelijk geconcentreerd langs de kustgebieden en de vruchtbare vlaktes grenzend aan de Irrawaddy-rivier. De verstedelijking bedraagt 31,10%, wat wijst op een overwegend landelijk nederzettingspatroon. Belangrijke stedelijke centra zijn onder meer Yangon, het kloppende hart van de natie, en Mandalay, die elk het evoluerende stedelijke landschap van het land weerspiegelen.

Agrarische en industriële ruggengraat

De agrarische sector, die zich onder meer richt op rijst, peulvruchten en suikerriet, vormt de hoeksteen van de economie van Myanmar en sluit aan bij een levendige visserij-industrie. Op het industriële front toont Myanmar een breed spectrum dat zich uitstrekt van landbouwverwerking tot kledingproductie, onderstreept door een snelgroeiend segment van de export van jade en edelstenen. De exportwereld ziet China en Thailand als zijn belangrijkste partners, wat een dynamisch handelsnetwerk onderstreept.

Economische indicatoren

In termen van economische prestaties bedraagt het BBP per hoofd van de bevolking van Myanmar ongeveer $ 6.300 volgens schattingen van 2017, wat een fase markeert van geleidelijke economische transformatie die wordt beïnvloed door de strategische handelsbetrekkingen en het onbenutte potentieel van zijn natuurlijke hulpbronnen. Ondertussen meldt de elektrificatiegraad dat slechts 57% van de totale bevolking in 2016 toegang had tot elektriciteit, wat de uitdagingen op het gebied van infrastructuurontwikkeling en rechtvaardige verdeling van hulpbronnen belicht.

Milieu- en culturele bekwaamheid

Het milieu van Birma is een resonerende mix van natuurlijke pracht en culturele diepgang. Met zijn rijke opslagplaats van flora en fauna genesteld in de bossen en mariene grenzen, vormt het een toevluchtsoord voor biodiversiteit. Cultureel gezien is Myanmar een mozaïek van etniciteiten, tradities en talen, waarbij het Birmees de officiële lingua franca is. Deze culturele levendigheid wordt weerspiegeld in de festivals, culinaire tradities en de warmte van de mensen van het land, waardoor Myanmar een uniek juweeltje is op het canvas van Zuidoost-Azië.

Conclusie

Myanmar, met zijn raadselachtige landschappen, rijke natuurlijke rijkdommen en divers cultureel erfgoed, blijft een land van onvertelde verhalen en potentieel. Ondanks uitdagingen op sociaaleconomisch en milieugebied, gaat de natie vooruit en streeft het naar duurzame ontwikkeling en inclusieve groei. Terwijl de wereld zijn blik op Zuidoost-Azië richt, onderscheidt Birma zich onmiskenbaar als een land dat aan de vooravond van transformatie staat en wereldwijde betrokkenheid en verkenning uitnodigt.

Landgegevens

Landcode BM
Regio East Asia/Southeast Asia
Oppervlak 676578 vierkante kilometer
Landoppervlak 653508 vierkante kilometer
Wateroppervlak 23070 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 19.20%
Bosoppervlak 48.20%
Laagste hoogtepunt Andaman Sea/Bay of Bengal 0 m
Hoogste punt Gamlang Razi 5,870 m
BBP/hoofd van de bevolking $6,300 (2017 est.)