Burkina Faso verkennen: een kijkje in het hart van West-Afrika

Geografie en klimaat

Burkina Faso, gelegen in West-Afrika, ten noorden van Ghana, is een geheel door land omgeven land met een complexe geografie en klimaat dat zijn manier van leven vormgeeft. Het land heeft een oppervlakte van 274.200 vierkante kilometer, waarbij land goed is voor 273.800 vierkante kilometer en waterlichamen de resterende 400 vierkante kilometer uitmaken. Het deelt zijn 3.611 km landgrenzen met zes landen: Benin (386 km), Ivoorkust (545 km), Ghana (602 km), Mali (1325 km), Niger (622 km) en Togo (131 km). Ondanks zijn diverse landschappen heeft het land geen kustlijn, waardoor het zich onderscheidt van sommige van zijn buren.

Het klimaat van Burkina Faso is verdeeld in drie verschillende zones. In de zuidelijke helft ligt een heet tropisch savanneklimaat met een kort regenseizoen, dat overgaat in een tropische hete semi-aride steppe die typisch is voor de Sahel-regio in de noordelijke helft, en een klein heet woestijngebied in het uiterste noorden, grenzend aan de Sahara-woestijn. Deze diversiteit aan klimaatzones draagt bij aan het brede scala aan landbouw- en leefomstandigheden in het land.

Het terrein van Burkina Faso wordt voornamelijk gekenmerkt door vlakke tot ontlede, golvende vlaktes, met heuvels in het westen en zuidoosten. Het land ligt op een uitgestrekt plateau, met savannes die in het noorden met gras begroeid zijn en in het zuiden geleidelijk overgaan in schaarse bossen. Het laagste punt in Burkina Faso is de rivier de Mouhoun (Zwarte Volta) op 200 meter boven zeeniveau, terwijl het hoogste punt Tena Kourou is, met een hoogte van 749 meter.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Burkina Faso is begiftigd met een verscheidenheid aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder goud, mangaan, zink, kalksteen, marmer, fosfaten, puimsteen en zout. Deze hulpbronnen spelen een belangrijke rol in de economie van het land, met name goud, dat een belangrijk exportproduct is. Het land wordt voornamelijk gebruikt voor landbouw, waarbij 44,20% landbouwgrond is en 19,30% bedekt is met bossen. Vanaf 2016 werd ongeveer 550 vierkante kilometer land geïrrigeerd, ter ondersteuning van de teelt van gewassen zoals katoen, pinda’s, sheanoten, sesam, sorghum, gierst, maïs en rijst. De veehouderij is ook een essentieel onderdeel van de landbouwsector van het land.

Bevolking en verstedelijking

Met een geschatte totale bevolking van 20,835,401 vanaf juli 2020 heeft Burkina Faso een bescheiden verstedelijkte samenleving. Ongeveer 30,60% van de bevolking woont in stedelijke gebieden, waaronder de hoofdstad Ouagadougou, waar ongeveer 2,780 miljoen mensen wonen, en Bobo-Dioulasso, de op een na grootste stad van het land, met ongeveer 972.000 inwoners. De bevolking is voornamelijk geconcentreerd in het midden en zuiden van het land, waar het klimaat en het terrein gunstiger zijn voor bewoning en landbouw.

Economie en ontwikkeling

De economie van Burkina Faso is divers, waarbij de landbouw een centrale rol speelt naast industrieën zoals de productie van katoenpluisjes, dranken, landbouwverwerking, zeep, sigaretten, textiel en goudwinning. Het land exporteert voornamelijk goud, katoen en vee, waarbij Zwitserland, India en Zuid-Afrika belangrijke exportpartners zijn. De invoer omvat kapitaalgoederen, voedingsmiddelen en aardolie, met China, Ivoorkust en de VS als de belangrijkste importpartners.

Ondanks zijn natuurlijke en menselijke hulpbronnen staat Burkina Faso voor ontwikkelingsuitdagingen, wat tot uiting komt in het elektrificatiepercentage van slechts 19,2% vanaf 2016 en een BBP per hoofd van de bevolking van $ 1.900 in 2017. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van voortdurende ontwikkelingsinspanningen om de levensstandaard en economische kansen van de Burkinese bevolking te verbeteren.

Conclusie

Burkina Faso, met zijn diverse geografie, klimaat en rijk cultureel erfgoed, getuigt van de veerkracht en het aanpassingsvermogen van zijn bevolking. Ondanks uitdagingen blijft het land zijn substantiële landbouw- en minerale hulpbronnen inzetten voor duurzame ontwikkeling en groei. Met voortdurende inspanningen op het gebied van elektrificatie, onderwijs en economische diversificatie streeft Burkina Faso naar een welvarende toekomst voor al zijn burgers.

Landgegevens

Landcode UV
Regio Africa
Oppervlak 274200 vierkante kilometer
Landoppervlak 273800 vierkante kilometer
Wateroppervlak 400 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 44.20%
Bosoppervlak 19.30%
Laagste hoogtepunt Mouhoun (Black Volta) River 200 m
Hoogste punt Tena Kourou 749 m
BBP/hoofd van de bevolking $1,900 (2017 est.)