Armenië verkennen: een kruispunt van continenten en culturen

Armenië, een geheel door land omgeven land in Zuidwest-Azië, bevindt zich op het kruispunt tussen Europa en Azië. Door zijn unieke geografische ligging, genesteld tussen Turkije in het westen en Azerbeidzjan in het oosten, kan Armenië worden beschouwd als onderdeel van zowel Europa als het Midden-Oosten, afhankelijk van de geopolitieke lens waardoor het wordt bekeken. Dit land, met een oppervlakte van 29.743 vierkante kilometer, waarvan 28.203 vierkante kilometer land en 1.540 vierkante kilometer water, deelt zijn grenzen met Azerbeidzjan, Georgië, Iran en Turkije, in totaal 1.570 km aan landgrenzen.

Geografie en klimaat

Het Armeense landschap wordt gedomineerd door het landklimaat van de hooglanden dat wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Het terrein bestaat voornamelijk uit het Armeense Hoogland, met een verscheidenheid aan bergen, weinig bosgrond en snelstromende rivieren. De vruchtbare grond in de vallei van de rivier de Aras vormt een aanvulling op het bergachtige terrein van het land en biedt uitstekende omstandigheden voor de landbouw. De hoogte van Armenië varieert aanzienlijk, met het laagste punt bij de rivier de Debed (400 m) en het hoogste bij Aragats Lerrnagagat’ (4.090 m).

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Ondanks zijn omvang heeft Armenië kleine afzettingen van goud, koper, molybdeen, zink en bauxiet als natuurlijke hulpbronnen. De landbouwgrond van het land is goed voor 59,70% van het grondgebied, terwijl bossen 9,10% beslaan. Volgens schattingen van 2012 werd 2.740 vierkante kilometer land geïrrigeerd, ter ondersteuning van de teelt van verschillende gewassen en veeteelt.

Bevolking en verstedelijking

Zoals geschat in juli 2020, telt de bevolking van Armenië in totaal ongeveer 3.021.324 mensen, met een aanzienlijke concentratie in de noordelijke helft van het land. Jerevan, de hoofdstad, is het hart van Armenië en herbergt meer dan vijf keer zoveel inwoners als Gyumri, de op een na grootste stad. Met een stedelijke bevolking van 63.30% in 2020 is Armenië steeds meer verstedelijkt, wat een wereldwijde trend weerspiegelt om in de stad te wonen.

Demografie en samenleving

De mensen van Armenië staan bekend als Armeniërs en de officiële taal is Armeens. Het belangrijkste stedelijke gebied van Armenië is de hoofdstad Yerevan, met een geschatte bevolking van 1.086 miljoen in 2020. De verdeling van de bevolking wijst op een voorkeur voor stedelijk wonen, met name in en rond Jerevan.

Economie en Industrie

De economie van Armenië is divers en omvat sectoren zoals brandewijnproductie, mijnbouw, diamantverwerking en voedselverwerking. De landbouwsector blijft van vitaal belang en produceert fruit, groenten en vee. De exportpartners van Armenië zijn Rusland, Bulgarije, Zwitserland en Duitsland, met als belangrijkste exportproducten koper, ruwijzer, non-ferrometalen en voedingsmiddelen. Het land importeert voornamelijk uit Rusland, China en Turkije, met de nadruk op aardgas, aardolie, tabaksproducten en voedingsmiddelen.

Handel en infrastructuur

Op het gebied van infrastructuur heeft Armenië vanaf 2016 een elektrificatiegraad van 100%, wat een weerspiegeling is van de aanzienlijke vooruitgang die is geboekt bij het waarborgen van de toegang tot elektriciteit voor al zijn inwoners. Het BBP per hoofd van de bevolking bedroeg $ 9.500 in 2017, wat wijst op de economische uitdagingen en het groeipotentieel in het land.

Cultuur en erfgoed

Het rijke culturele erfgoed van Armenië getuigt van zijn historische betekenis en geografische ligging. Gelegen op het kruispunt van verschillende beschavingen, heeft Armenië een unieke identiteit ontwikkeld die Europese en Midden-Oosterse invloeden combineert. Dit, in combinatie met zijn schilderachtige landschappen en historische monumenten, maakt Armenië tot een fascinerend land dat het ontdekken waard is.

Kortom, Armenië is een land met diepe historische wortels en een complexe identiteit die wordt gevormd door zijn geografische ligging, diverse landschap en levendige cultuur. Ondanks zijn kleine omvang beschikt Armenië over aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, een strategische ligging en een rijk cultureel erfgoed dat tot de verbeelding van mensen over de hele wereld blijft spreken.

Landgegevens

Landcode AM
Regio Middle East
Oppervlak 29743 vierkante kilometer
Landoppervlak 28203 vierkante kilometer
Wateroppervlak 1540 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 59.70%
Bosoppervlak 9.10%
Laagste hoogtepunt Debed River 400 m
Hoogste punt Aragats Lerrnagagat’ 4,090 m
BBP/hoofd van de bevolking $9,500 (2017 est.)