Argentinië verkennen: een land van diversiteit en rijkdom

Geografische wonderen en klimaat

Argentinië, gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika en grenzend aan de Zuid-Atlantische Oceaan, is een land met een enorme geografische diversiteit. Met een totale oppervlakte van ongeveer 2.780.400 vierkante kilometer, met een oppervlakte van ongeveer 2.736.690 vierkante kilometer en waterlichamen van 43.710 vierkante kilometer, is het het op een na grootste land van Zuid-Amerika. Argentinië grenst aan vijf landen – Bolivia, Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay, wat neerkomt op een landgrens van 11.968 km en profiteert van een kustlijn van 4.989 km.

Het klimaat van het land varieert voornamelijk van gematigd in de meeste gebieden tot droog in het zuidoosten en subantarctisch in het zuidwesten. Deze variatie in klimaat ondersteunt diverse ecosystemen op het terrein, met de rijke vlaktes van de Pampa’s in de noordelijke helft, een vlak tot glooiend plateau van Patagonië in het zuiden en de ruige Andes langs de westelijke grens. De hoogtes variëren aanzienlijk, van het laagste punt bij Laguna del Carbon (-105 m) tot de torenhoge Cerro Aconcagua (6.962 m), de hoogste top van Zuid-Amerika.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

De vruchtbare gronden van Argentinië, met name de Pampa’s, staan centraal in de landbouwbekwaamheid en dragen aanzienlijk bij aan de economie. Het land is begiftigd met natuurlijke hulpbronnen zoals lood, zink, tin, koper, ijzererts, mangaan, aardolie, uranium en met name bouwland dat 53.90% van het grondgebied van het land uitmaakt. Het bosareaal beslaat 10,70%, wat een weerspiegeling is van de inspanningen om de biodiversiteit in stand te houden. Vanaf 2012 werd naar schatting 23.600 vierkante kilometer land geïrrigeerd, wat de vooruitgang van de landbouw van het land laat zien.

Maatschappij en Economie

Met een geschatte bevolking van 45,479,118 in juli 2020, toont Argentinië een levendig beeld van verstedelijking, waar ongeveer 92.10% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Buenos Aires, de hoofdstad, alleen al heeft meer dan 15 miljoen inwoners, wat de aanzienlijke concentratie van inwoners in stedelijke centra illustreert. Deze verdeling heeft gevolgen voor het sociale en economische weefsel en benadrukt de dichtbevolkte gebieden in de noordelijke en centrale regio’s, terwijl de enorme uitgestrektheid van Patagonië minder bevolkt blijft.

De Argentijnse economie is veelzijdig, met een mix van landbouwproducten zoals zonnebloempitten, sojabonen, druiven, maïs en vee, naast industrieën zoals voedselverwerking, textiel, auto’s, petrochemie en staalproductie. De exportpartners van het land zijn Brazilië, de VS, China en Chili, met als belangrijkste exportproducten sojabonen, aardolie, voertuigen en tarwe. Importpartners zijn Brazilië, China en de VS, waarbij machines, motorvoertuigen en organische chemicaliën belangrijke importproducten zijn. Het BBP per hoofd van de bevolking bedroeg $ 20.900 in 2017, wat wijst op een robuuste maar groeiende economie.

Bijdragen van de landbouw en de industrie

De agrarische sector van Argentinië levert een aanzienlijke bijdrage aan zowel de binnenlandse als de wereldmarkt, met name met producten als zonnebloempitten, citroenen en sojabonen. De vooruitgang in industrieën, variërend van voedselverwerking tot autoproductie, onderstreept de gediversifieerde economische basis en bereidt Argentinië voor op een stabiele economische toekomst.

Handel en infrastructuur

Handelsbetrekkingen met Brazilië, de VS en China spelen een cruciale rol in de economische dynamiek van Argentinië en beïnvloeden alles, van de groei van de industriële sector tot consumententrends in de markt. De volledige elektrificatie van de bevolking tegen 2016 is een bewijs van de toewijding van Argentinië aan de ontwikkeling en modernisering van de infrastructuur, het faciliteren van een betere levensstandaard en het versterken van economische activiteiten.

Cultuurlandschap en toekomstperspectieven

Het rijke culturele erfgoed van Argentinië, gedreven door de diverse bevolking en historische invloeden, maakt het tot een levendige natie. Spaans, de officiële taal, wordt door de meerderheid gesproken en omvat de koloniale erfenis die verweven is met inheemse en immigrantenculturen. De verstedelijkingstrend, vooral in Buenos Aires, toont de dynamische verschuiving naar modern wonen met behoud van traditionele waarden.

Het gevarieerde landschap, de overvloedige natuurlijke hulpbronnen en een strevende economie zetten Argentinië op weg naar duurzame ontwikkeling. Het balanceren van stedelijke groei met milieubehoud en het optimaliseren van de rijke landbouwgronden terwijl het industrieel vooruitgaat, zijn essentiële stappen voor de toekomstige welvaart van Argentinië. Met een mix van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en economisch potentieel staat Argentinië als een baken van diversiteit en rijkdom in Zuid-Amerika.

Landgegevens

Landcode AR
Regio South America
Oppervlak 2780400 vierkante kilometer
Landoppervlak 2736690 vierkante kilometer
Wateroppervlak 43710 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 53.90%
Bosoppervlak 10.70%
Laagste hoogtepunt Laguna del Carbon (located between Puerto San Julian and Comandante Luis Piedra Buena in the province of Santa Cruz) -105 m
Hoogste punt Cerro Aconcagua (located in the northwestern corner of the province of Mendoza; highest point in South America) 6,962 m
BBP/hoofd van de bevolking $20,900 (2017 est.)