Gambia verkennen: de verborgen parel van Afrika

Geografische wonderen en klimaat

Gambia, een slank stukje paradijs genesteld in West-Afrika, is uniek gepositioneerd omdat het grenst aan de Noord-Atlantische Oceaan en Senegal. Met een compacte oppervlakte van slechts 11.300 vierkante kilometer slaagt het er opmerkelijk genoeg in om een gevarieerde ecologische voetafdruk te bieden die 10.120 vierkante kilometer land en nog eens 1.180 vierkante kilometer water omvat. Het onderscheidende kenmerk van het land is de 749 km lange grens met Senegal, die het aan drie kanten omhult, terwijl een bescheiden kustlijn van 80 km het verbindt met de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

De klimatologische omstandigheden in Gambia belichamen het tropische; waar het land van juni tot november baadt in regen en overgaat in een koeler, droog seizoen dat duurt van november tot mei. Het terrein is in wezen een overstromingsvlakte van de Gambia-rivier, begrensd door lage heuvels, waardoor een hoogtespectrum ontstaat dat op zeeniveau naar de Atlantische Oceaan daalt en piekt op een naamloze hoogte van slechts 53 m. Deze topografie ondersteunt een rijk tapijt van flora en fauna, wat bijdraagt aan de natuurlijke aantrekkingskracht.

Natuurlijke en menselijke schatten

De natuurlijke hulpbronnen van Gambia zijn zowel divers als van vitaal belang voor de economie. De schatkamer omvat onder andere vis, klei, kiezelzand, titanium (rutiel en ilmeniet), tin en zirkoon. Het landgebruik weerspiegelt de dominantie van de landbouw: 56,10% is bestemd voor landbouw en 43,90% is bedekt met bossen. Ondanks dat het een van de kleinste landen van Afrika is, maakt het effectief gebruik van zijn troeven, met naar schatting 50 vierkante kilometer geïrrigeerd land vanaf 2012.

Een nadere beschouwing van de demografische verdeling onthult nederzettingen die zich uitstrekken langs de Gambia-rivier. Banjul, de hoofdstad, verankert samen met Serekunda, de grootste stad, de bevolking langs de Atlantische kust. In juli 2020 bedroeg de geschatte bevolking ongeveer 2,173,999 Gambianen, waarvan een aanzienlijke 62.60% volgens schattingen van 2020 in stedelijke omgevingen woonde.

Economisch landschap

De ruggengraat van de economie van Gambia ligt in de landbouw, waarbij rijst, gierst, sorghum, pinda’s, maïs, sesam, cassave, palmpitten en vee zoals runderen, schapen en geiten worden aangeboord. Deze sector voedt niet alleen de natie, maar legt ook de basis voor de industrieën die zijn gecentreerd rond pinda’s, vis, huiden, toerisme, dranken en meer.

Handelsbetrekkingen belichten de economische verplichtingen van het land, met belangrijke exportproducten, waaronder pindaproducten, vis, katoenpluisjes en palmpitten. Opmerkelijk is dat Guinee-Bissau, Vietnam, Senegal en Mali tot de belangrijkste ontvangers van deze export behoren. Aan de andere kant importeert Gambia voornamelijk uit Ivoorkust, Brazilië, Spanje, China, Rusland, Nederland en India, met de nadruk op voedingsmiddelen, fabrieken, brandstof, machines en transportmiddelen.

Uitdagingen en kansen

Ondanks zijn levendige cultuur en economische inspanningen, worstelt Gambia met uitdagingen zoals de elektrificatie van zijn bevolking, met ongeveer 1 miljoen mensen die in 2017 nog steeds zonder elektriciteit zitten. Het BBP per hoofd van de bevolking van $ 2,600 in hetzelfde jaar duidt echter op een veerkrachtige economie die klaar is voor groei.

Conclusie

Gambia, met zijn schilderachtige landschappen, tropisch klimaat en diverse natuurlijke hulpbronnen, heeft een unieke positie in West-Afrika. Zijn toewijding aan landbouw en handel, in combinatie met de geest van zijn volk, onderstreept een natie die rijp is voor potentieel. Terwijl Gambia zijn weg naar economische ontwikkeling en duurzaamheid blijft bewandelen, blijft zijn verhaal een overtuigend bewijs van veerkracht en het rijke tapijt van Afrikaanse diversiteit.

Landgegevens

Landcode GA
Regio Africa
Oppervlak 11300 vierkante kilometer
Landoppervlak 10120 vierkante kilometer
Wateroppervlak 1180 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 56.10%
Bosoppervlak 43.90%
Laagste hoogtepunt Atlantic Ocean 0 m
Hoogste punt unnamed elevation 53 m
BBP/hoofd van de bevolking $2,600 (2017 est.)