Bolivia verkennen: een juweeltje in Midden-Zuid-Amerika

Geografisch overzicht

Bolivia, gelegen in het hart van Midden-Zuid-Amerika, ten zuidwesten van Brazilië, is een land met een uitgestrekte en complexe geografie. Het grondgebied beslaat meer dan 1.098.581 vierkante kilometer en is daarmee qua landoppervlak het 28e grootste land ter wereld. Het landschap wordt voornamelijk gekenmerkt door het ruige Andesgebergte, waaronder een hooglandplateau dat bekend staat als de Altiplano, glooiende heuvels en de laaglandvlaktes van het Amazonebekken. De unieke ligging van Bolivia resulteert in een klimaat dat aanzienlijk varieert met de hoogte, variërend van vochtig en tropisch tot koude en semi-aride omstandigheden.

Natuurlijke omgeving

De topografie van het land is een spektakel van de diversiteit van de natuur. De hoogte varieert dramatisch van het laagste punt in de Rio Paraguay, zittend op 90 meter boven zeeniveau, tot het hoogste punt in Nevado Sajama, dat een indrukwekkende 6.542 meter bereikt. Deze gevarieerde hoogte ondersteunt een rijk tapijt van natuurlijke hulpbronnen, waaronder tin, aardgas, aardolie en zink, die de ruggengraat vormen van de Boliviaanse economie.

In termen van landgebruik is ongeveer 34,30% gewijd aan landbouw, terwijl bossen 52,50% van het land bedekken. Ondanks dat Bolivia niet aan zee ligt zonder kustlijn, compenseert het met zijn adembenemende landschappen en aanzienlijke afzettingen van mineralen en koolwaterstoffen.

Sociaal-economisch profiel

Bolivia, met een geschatte bevolking van 11.639.909 in juli 2020, is een multi-etnische samenleving die bestaat uit verschillende inheemse groepen. De verspreiding van de bevolking is voornamelijk geconcentreerd in de hooggelegen vlaktes in het westen in de regio Altiplano en rond de bruisende stad Santa Cruz in het oosten. De verstedelijkingstrends zijn gestaag toegenomen, waarbij vanaf 2020 ongeveer 70.10% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Spaans, Quechua, Aymara en Guaraní dienen als officiële talen en benadrukken de culturele diversiteit van het land.

Economie en Industrie

De economie van Bolivia is veelzijdig en omvat sectoren als mijnbouw, smelten, elektriciteitsproductie en landbouw. Agrarisch gezien staat het bekend om de productie van onder andere sojabonen, quinoa en paranoten. De mijnbouwsector is vooral cruciaal vanwege de overvloed aan waardevolle mineralen zoals zilver, zink en lood. In de afgelopen jaren heeft Bolivia zijn exportportefeuille gediversifieerd om niet alleen mineralen op te nemen, maar ook landbouwproducten zoals quinoa en sojabonen. Belangrijke handelspartners zijn Brazilië, Argentinië, de Verenigde Staten en een reeks Aziatische landen, wat de integrale rol van Bolivia in wereldwijde handelsnetwerken laat zien.

Infrastructuur en ontwikkeling

Ondanks zijn rijke natuurlijke hulpbronnen en cultureel erfgoed, staat Bolivia voor uitdagingen op het gebied van infrastructuur en ontwikkeling. In 2013 leefden ongeveer 1,2 miljoen mensen zonder elektriciteit. Er worden echter inspanningen geleverd om deze ongelijkheden aan te pakken en de levensstandaard in het hele land te verbeteren. De schatting van het geïrrigeerde land, die in 2012 3.000 vierkante kilometer bedroeg, benadrukt ook het potentieel voor het verbeteren van de landbouwproductiviteit door betere waterbeheerpraktijken. Met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 7.600 in 2017 boekt Bolivia vooruitgang in economische ontwikkeling, zij het in een geleidelijk tempo.

Conclusie

Bolivia staat als een land van sterke contrasten en een enorm potentieel. Van de majestueuze toppen van de Andes tot het weelderige Amazonebekken, de geografische diversiteit is ongeëvenaard. Hoewel Bolivia rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en cultureel erfgoed, blijft het werken aan het overwinnen van sociaal-economische uitdagingen. Terwijl het land vooruitgang boekt, blijft het een fascinerende bestemming voor zowel ontdekkingsreizigers als investeerders, met een unieke mix van natuurlijke schoonheid, levendige culturen en opkomende kansen.

Landgegevens

Landcode BL
Regio South America
Oppervlak 1098581 vierkante kilometer
Landoppervlak 1083301 vierkante kilometer
Wateroppervlak 15280 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 34.30%
Bosoppervlak 52.50%
Laagste hoogtepunt Rio Paraguay 90 m
Hoogste punt Nevado Sajama 6,542 m
BBP/hoofd van de bevolking $7,600 (2017 est.)