Bhutan verkennen: het verborgen koninkrijk in de Himalaya

Geografische wonderen en natuurpracht

Bhutan, genesteld in Zuid-Azië, tussen de torenhoge reuzen van China en India, is een sereen koninkrijk verspreid over een oppervlakte van 38.394 vierkante kilometer, allemaal land, zonder waterlichamen binnen zijn grenzen. Dit land deelt een aanzienlijke landgrens van 1.136 km, verdeeld tussen China (477 km) en India (659 km), maar het heeft geen kustlijn. Het terrein van Bhutan is grotendeels bergachtig, bezaaid met enkele vruchtbare valleien en savanne, een waar bewijs van de diverse schoonheid van de natuur. Met klimaatzones variërend van tropisch in de zuidelijke vlaktes tot strenge winters en koele zomers in de Himalaya, biedt Bhutan een breed scala aan klimaten in het landschap.

Natuurlijke hulpbronnen en milieubehoud

Een van de belangrijkste schatten van Bhutan zijn de overvloedige natuurlijke hulpbronnen, waaronder hout, waterkracht, gips en calciumcarbonaat. Opmerkelijk is dat het koninkrijk beschikt over een indrukwekkende 85.5% bosgrond, wat zijn toewijding aan milieubehoud onderstreept. Bhutan’s gebruik van waterkracht als schone energiebron is een voorbeeld van zijn toewijding aan duurzame ontwikkeling. Bovendien handhaaft Bhutan met 13,6% landbouwgrond een evenwicht tussen landbouw en het behoud van zijn weelderige bossen.

Landschappen verheffen

Het terrein van Bhutan is een dramatisch spektakel van de kunstzinnigheid van de natuur, van het laagste punt bij Drangeme Chhu, op 97 meter, tot de majestueuze hoogten van Gangkar Puensum, dat met 7.570 meter de hoogste onbeklommen berg ter wereld is. Dit hoogteverschil draagt niet alleen bij aan de geografische diversiteit van Bhutan, maar ook aan de rijke biodiversiteit.

Maatschappij en Economie

In juli 2020 bedroeg de geschatte bevolking van Bhutan 782,318, met een nationaliteit die zowel enkelvoud als meervoud bekend staat als Bhutanees. Dzongkha, de officiële taal, verenigt de bevolking, terwijl de verstedelijking 42,3% bedraagt. De hoofdstad, Thimphu, is niet alleen het politieke en economische centrum, maar ook het hart van de Bhutanese cultuur, met ongeveer 203.000 inwoners vanaf 2018.

Economische structuren en partnerschappen

De economie van Bhutan, met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 9,000 vanaf 2017, wordt ondersteund door verschillende belangrijke industrieën, waaronder cement, houtproducten, verwerkt fruit, alcoholische dranken en met name toerisme dat de wereld kennis laat maken met Bhutan’s unieke filosofie van Bruto Nationaal Geluk. Landbouw blijft een hoofdbestanddeel van de Bhutanese economie en produceert rijst, maïs, wortelgewassen, citrusvruchten, zuivelproducten en eieren. Een aanzienlijk deel van de handel van Bhutan is met India, goed voor 95,3% van de export en 89,5% van de import in 2017, wat de diepe economische banden tussen de twee landen benadrukt.

Het exportprofiel van Bhutan is divers, met elektriciteit (voornamelijk naar India), ferrosilicium, cement, kardemom, calciumcarbide, stalen staven/staven, dolomiet en gips. De invoer omvat brandstof en smeermiddelen, vliegtuigen, machines en onderdelen, rijst en motorvoertuigen, wat wijst op een evenwichtige handel die zowel de industriële als de consumentenbehoeften ondersteunt.

Infrastructuur en modernisering

In een indrukwekkend staaltje modernisering bereikte Bhutan in 2016 een totale elektrificatie van de bevolking, zodat al zijn burgers toegang hebben tot elektriciteit. Deze prestatie benadrukt de toewijding van Bhutan om de levenskwaliteit van zijn bevolking te verbeteren en tegelijkertijd moderne behoeften in evenwicht te brengen met ecologische duurzaamheid.

Cultureel tapijt en wereldwijde positionering

Bhutan staat als een baken van traditie in een steeds moderniserende wereld, die zorgvuldig het pad van ontwikkeling bewandelt met behoud van zijn culturele identiteit. Het concept van Bruto Nationaal Geluk boven Bruto Binnenlands Product als maatstaf voor vooruitgang weerspiegelt Bhutan’s holistische benadering van ontwikkeling, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het welzijn van zijn burgers en de natuurlijke omgeving.

Ondanks zijn geografische isolement heeft Bhutan met succes zijn soevereiniteit en culturele rijkdom behouden door sterke bilaterale betrekkingen te bevorderen, vooral met buurlanden. Terwijl de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt, blijft Bhutan’s voorbeeld van duurzame ontwikkeling en cultureel behoud een leidend licht voor landen over de hele wereld.

Kortom, Bhutan, met zijn adembenemende landschappen, rijke cultuur en vooruitstrevend beleid, is een uniek land dat een model biedt voor vrede, geluk en duurzaamheid. De inspanningen om de economische groei te behouden en tegelijkertijd het milieu te beschermen en geluk te bevorderen, zijn lovenswaardig, waardoor het een werkelijk buitengewoon land op het wereldtoneel is.

Landgegevens

Landcode BT
Regio South Asia
Oppervlak 38394 vierkante kilometer
Landoppervlak 38394 vierkante kilometer
Wateroppervlak 0 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 13.60%
Bosoppervlak 85.50%
Laagste hoogtepunt Drangeme Chhu 97 m
Hoogste punt Gangkar Puensum 7,570 m
BBP/hoofd van de bevolking $9,000 (2017 est.)