Honduras verkennen: een Midden-Amerikaans juweeltje

Honduras, genesteld in het hart van Midden-Amerika, is een land boordevol natuurlijke schoonheid, historische rijkdom en culturele levendigheid. Het grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua en heeft een uitgestrekte kustlijn die zowel de Caribische Zee als de noordelijke Stille Oceaan raakt. Met een totale oppervlakte van 112.090 vierkante kilometer, waarvan 111.890 vierkante kilometer land en 200 vierkante kilometer water, biedt Honduras een divers terrein dat varieert van de subtropische laaglanden tot gematigde bergachtige streken.

Geografische diversiteit

De geografische diversiteit van het land is duidelijk zichtbaar in het overwegend bergachtige binnenland en de smalle kustvlaktes. Honduras heeft een totale landgrens van 1,575 km, met Guatemala voor 244 km, El Salvador voor 391 km en Nicaragua voor 940 km. De kustlijn van het land strekt zich uit over 823 km en biedt adembenemende uitzichten en een maritieme toegangspoort tot de wereld. Het klimaat varieert van subtropisch in de laaglanden tot gematigd in de bergen, met een rijke verscheidenheid aan flora en fauna. Cerro Las Minas, met een hoogte van 2.870 m, markeert het hoogste punt van het land, terwijl de Caribische Zee op zijn laagst ligt.

Natuurlijke hulpbronnen en terrein

Honduras is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en is begiftigd met hout, goud, zilver, koper, lood, zink, ijzererts, antimoon, steenkool, vis en een aanzienlijk waterkrachtpotentieel. Het landschap wordt gekenmerkt door ruige bergen afgewisseld met smalle kustvlaktes, met 28,80% landbouwgrond en 45,30% bosgrond. Ondanks de uitdagingen die dit terrein met zich meebrengt, is het land erin geslaagd een scala aan landbouwproducten te verbouwen, zoals bananen, koffie, citrusvruchten, maïs en Afrikaanse palm; als aanvulling op de veehouderij en de visserijsector.

Economisch overzicht

De economie van Honduras is voornamelijk gebaseerd op landbouw, waarbij bananen en koffie de belangrijkste exportproducten zijn. Het land heeft echter ook een groeiende industriële sector die zich richt op suikerverwerking, textiel, geweven en gebreide kleding, evenals houtproducten, waaronder sigaren. Vanaf 2017 kwamen de Verenigde Staten naar voren als de belangrijkste exportpartner, gevolgd door Duitsland, België, El Salvador, Nederland, Guatemala en Nicaragua. Wat de invoer betreft, is Honduras het sterkst afhankelijk van goederen uit de Verenigde Staten, Guatemala, China, Mexico, El Salvador, Panama en Costa Rica, waarbij communicatieapparatuur, machines, transportmaterialen en voedingsmiddelen de belangrijkste importproducten zijn.

Bevolking en verstedelijking

Met een geschatte totale bevolking van ongeveer 9,235,340 vanaf juli 2020, vertoont Honduras een uniek verstedelijkingspatroon in vergelijking met zijn Midden-Amerikaanse buren. De meerderheid van de inwoners woont in de bergachtige westelijke helft, met belangrijke bevolkingscentra in de hoofdstad Tegucigalpa en San Pedro Sula. De Rio Uelua-vallei in het noorden valt op als een dichtbevolkt laaglandgebied. De stedelijke bevolking is goed voor 58,40% van het totaal, wat wijst op een geleidelijke maar voortdurende verschuiving naar verstedelijking. Spaans dient als de officiële taal en bevordert een gevoel van eenheid tussen de verschillende groepen die de Hondurese bevolking vormen.

Cultureel en sociaal weefsel

Honduras toont een levendige cultuur die put uit inheemse, Afrikaanse en Spaanse invloeden, zichtbaar in de keuken, muziek en festivals. Ondanks de economische uitdagingen, met een BBP per hoofd van de bevolking geschat op $ 5,600 in 2017, staan Hondurezen bekend om hun veerkracht en sterke gemeenschapsbanden. De inspanningen om het land te elektrificeren zijn aan de gang, met ongeveer 2 miljoen inwoners die in 2017 nog steeds zonder elektriciteit zitten. Toch straalt de geest van het Hondurese volk en hun toewijding aan het verbeteren van hun land helder.

Zoek

Terwijl Honduras zijn weg naar duurzame ontwikkeling blijft bewandelen, blijft het een land met een groot potentieel. De natuurlijke schoonheid, gecombineerd met een strategische geografische ligging, rijke hulpbronnen en een hardwerkende bevolking, vormt de basis voor toekomstige groei en welvaart. Voor zowel reizigers, investeerders als de lokale bevolking biedt Honduras een schat aan mogelijkheden die wachten om ontdekt en gekoesterd te worden.

Landgegevens

Landcode HO
Regio Central America
Oppervlak 112090 vierkante kilometer
Landoppervlak 111890 vierkante kilometer
Wateroppervlak 200 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 28.80%
Bosoppervlak 45.30%
Laagste hoogtepunt Caribbean Sea 0 m
Hoogste punt Cerro Las Minas 2,870 m
BBP/hoofd van de bevolking $5,600 (2017 est.)