Het Koninkrijk Bahrein verkennen: een juweeltje in de Perzische Golf

Inleiding tot Bahrein

Het Koninkrijk Bahrein, gelegen in het hart van het Midden-Oosten, is een unieke archipel ten oosten van Saoedi-Arabië in de Perzische Golf. Ondanks het kleine landoppervlak van 760 vierkante kilometer, heeft Bahrein een strategische geografische betekenis die zijn omvang logenstraft. Het land charmeert bezoekers met zijn mix van moderniteit en rijk cultureel erfgoed, waardoor het een fascinerend land is om te verkennen.

Geografie en klimaat

Het terrein van Bahrein bestaat voornamelijk uit een lage woestijnvlakte, die zachtjes oploopt tot een lage centrale helling, met Jabal ad Dukhan als hoogste punt op 135 meter. Dit overwegend vlakke landschap heeft bijgedragen aan een kustlijn die zich uitstrekt over ongeveer 161 kilometer en adembenemende uitzichten biedt en toegang biedt tot de ongerepte wateren van de Perzische Golf. Bahrein wordt gekenmerkt door een droog klimaat, met milde, aangename winters en zeer hete, vochtige zomers, die de natuurlijke schoonheid van het land omlijsten in een uitgesproken sfeervolle ambiance.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Het koninkrijk is gezegend met waardevolle natuurlijke hulpbronnen zoals olie, geassocieerd en niet-geassocieerd aardgas, vis en parels die historisch gezien een belangrijke rol hebben gespeeld in de economie. Landbouwgrond vormt ongeveer 11.30% van het land, met gewassen zoals fruit, groenten, naast pluimvee, zuivelproducten en zeevruchten. Bovendien is Bahrein, ondanks het droge klimaat, erin geslaagd om volgens een schatting van 2012 ongeveer 40 vierkante kilometer van zijn land te irrigeren, wat het effectieve gebruik van de beschikbare hulpbronnen benadrukt.

Bevolking en verstedelijking

De bevolking van Bahrein werd geschat op ongeveer 1,505,003 in juli 2020, waarmee het de kleinste van de Golfstaten is. Het heeft echter een verstedelijkingsgraad van meer dan 90%, met de grootste concentratie nederzettingen rond Manamah (de hoofdstad) en Al Muharraq. Deze stedelijke bevolking weerspiegelt een levendige gemeenschap die bloeit in de steden en bijdraagt aan het dynamische sociale weefsel van Bahrein.

Economie en Industrie

De Bahreinse economie is divers, waarbij de verwerking en raffinage van aardolie het voortouw nemen, op de voet gevolgd door het smelten van aluminium, het pelletiseren van ijzer en de productie van kunstmest. Opmerkelijk is dat Bahrein ook bekend staat om zijn robuuste financiële sector, die islamitisch en offshore bankieren, verzekeringen, scheepsreparatie en toerisme omvat, wat een succesvolle diversificatiestrategie aantoont die verder gaat dan olie. De landbouw produceert fruit, groenten, gevogelte, zuivelproducten, garnalen en vis, terwijl de belangrijkste industriële producties aardolieproducten, aluminium en textiel zijn. De export- en importpartners van het land strekken zich uit over de hele wereld en weerspiegelen een goed geïntegreerde economie op de wereldmarkt.

Internationale Betrekkingen en Handel

Bahrein handhaaft een dynamische aanwezigheid in de internationale handel, met de VAE, Saoedi-Arabië, de VS, Oman, China, Qatar en Japan als belangrijkste exportpartners. De belangrijkste exportproducten zijn aardolie en aardolieproducten, samen met aluminium en textiel, die de industriële capaciteiten van het land laten zien. Aan de importzijde betrekt Bahrein ruwe olie, machines en chemicaliën voornamelijk uit China, de VAE, de VS, Australië en Japan, wat het mondiale karakter van zijn toeleveringsketen en economische afhankelijkheden onderstreept.

Infrastructuur en ontwikkeling

Met een totale elektrificatiegraad van 100% vanaf 2016 is Bahrein een voorbeeld van vooruitgang in de ontwikkeling van infrastructuur en zorgt het ervoor dat al zijn burgers toegang hebben tot elektriciteit. Deze prestatie is een indicatie van de bredere vooruitgang in het land, gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van de inwoners en het versterken van de economische groei. Bovendien plaatst een BBP per hoofd van de bevolking van $ 49,000 vanaf 2017 Bahrein onder de landen met hogere inkomens wereldwijd, wat de economische vitaliteit en de welvaart van de bevolking weerspiegelt.

Conclusie

Het Koninkrijk Bahrein is een bewijs van de harmonieuze mix van oude cultuur en hedendaagse vooruitgang. Van de strategische ligging in de Perzische Golf tot de rijke natuurlijke hulpbronnen, dynamische economie en levendige stedelijke centra, Bahrein biedt een uniek perspectief op veerkracht en welvaart in het dorre terrein van het Midden-Oosten. Terwijl het land blijft groeien en diversifiëren, vertegenwoordigt zijn reis niet alleen het verhaal van een natie, maar ook een baken van vooruitgang en traditie die in harmonie naast elkaar bestaan.

Landgegevens

Landcode BA
Regio Middle East
Oppervlak 760 vierkante kilometer
Landoppervlak 760 vierkante kilometer
Wateroppervlak 0 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 11.30%
Bosoppervlak 0.70%
Laagste hoogtepunt n/a
Hoogste punt Jabal ad Dukhan 135 m
BBP/hoofd van de bevolking $49,000 (2017 est.)