Guatemala verkennen: een Midden-Amerikaans juweel

Geografische wonderen

Guatemala, genesteld in het hart van Midden-Amerika, is een land boordevol natuurlijke schoonheid en geografische diversiteit. Het siert de noordelijke Stille Oceaan tussen El Salvador en Mexico en de Golf van Honduras (Caribische Zee) tussen Honduras en Belize. Het land strekt zich uit over een oppervlakte van 108.889 vierkante kilometer, voornamelijk bestaande uit land (107.159 vierkante kilometer) met een bescheiden aandeel water (1.730 vierkante kilometer). De kustlijn strekt zich uit over 400 km en biedt adembenemende vergezichten en een overvloed aan mariene biodiversiteit.

Klimaat en terrein

Het klimaat in Guatemala is overwegend tropisch; het is heet en vochtig in de laaglanden, terwijl de hooglanden koelere klimaten hebben. Deze variatie in temperatuur vormt een aanvulling op het gevarieerde terrein van het land, waar twee oost-west trending bergketens Guatemala in drie verschillende regio’s verdelen: de bergachtige hooglanden, de vruchtbare Pacifische kust ten zuiden van de bergen en de uitgestrekte noordelijke Peten-laaglanden. Een dergelijke diversiteit zorgt ervoor dat een veelheid aan ecosystemen en soorten hier kan gedijen.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Guatemala is begiftigd met verschillende natuurlijke hulpbronnen, waaronder aardolie, nikkel, zeldzame houtsoorten, vis, chicle en waterkrachtpotentieel. De samenstelling van het land onthult een sterke agrarische basis: 41,20% van het land is bestemd voor landbouw, terwijl 33,60% bedekt is met bossen, wat de toewijding van het land aan zowel economie als ecologie weerspiegelt. Vanaf 2012 wordt 3.375 vierkante kilometer land geïrrigeerd, wat het belang van de landbouw in de Guatemalteekse economie benadrukt.

Demografie van de bevolking

Met een geschatte bevolking van 17,153,288 vanaf juli 2020, vertoont Guatemala een levendig tapijt van culturen en tradities. Ondanks de geografische diversiteit woont de meerderheid van de Guatemalteken in de zuidelijke helft van het land, met name in de bergachtige gebieden. Meer dan de helft van de bevolking verkiest de rust van het platteland boven het bruisende stadsleven. Guatemala-Stad, de hoofdstad, is het dichtstbevolkte stedelijke gebied, met ongeveer 2.935 miljoen inwoners vanaf 2020.

Economisch overzicht

De ruggengraat van de economie van Guatemala ligt in de rijke landbouwproducten, waaronder suikerriet, maïs, bananen, koffie, bonen en kardemom, naast een robuuste veehouderijsector. Deze sectoren voorzien niet alleen in de binnenlandse behoeften, maar dragen ook aanzienlijk bij aan de export van het land. Op het gebied van industrieën heeft Guatemala niches ontwikkeld in suikerverwerking, textiel- en kledingproductie, meubelproductie, chemicaliën, aardolie en met name toerisme. De exportpartners van het land zijn voornamelijk de VS, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Mexico, met als belangrijkste exportproducten suiker, koffie, aardolie, kleding, bananen, fruit en groenten, kardemom, productieproducten, edelstenen, metalen en elektriciteit.

Handel en investeringen

De Verenigde Staten onderscheiden zich als de belangrijkste handelspartner van Guatemala, maar het land onderhoudt ook substantiële handelsbetrekkingen met onder meer China, Mexico en El Salvador. Invoer speelt een cruciale rol bij het in stand houden van de economie van Guatemala, waarbij het land brandstoffen, machines, bouwmaterialen, graan en meststoffen voornamelijk importeert uit de VS, China en Mexico. De verkenning van deze internationale relaties bevordert de economische groei en biedt mogelijkheden voor technologische en infrastructurele ontwikkeling.

Uitdagingen en vooruitzichten

Ondanks zijn rijke culturele erfgoed en natuurlijke hulpbronnen staat Guatemala voor verschillende uitdagingen, waaronder een deel van de bevolking dat zonder elektriciteit leeft, geschat op 1 miljoen mensen in 2017. Desalniettemin, met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 8,200 in 2017, toont het land veelbelovend voor groei en ontwikkeling. Het verbeteren van de elektrificatie in heel Guatemala kan de economische activiteit stimuleren, de levensstandaard verbeteren en nieuwe kansen bieden voor duurzame ontwikkeling.

Afsluitende gedachten

Guatemala, met zijn weelderige landschappen, rijke hulpbronnen en diverse culturen, is een bewijs van de veerkracht en levendigheid van Midden-Amerika. Terwijl het zijn weg naar economische en sociale vooruitgang blijft bewandelen, blijft dit land een boeiende bestemming voor zowel ontdekkingsreizigers als investeerders, met een unieke mix van uitdagingen en kansen.

Landgegevens

Landcode GT
Regio Central America
Oppervlak 108889 vierkante kilometer
Landoppervlak 107159 vierkante kilometer
Wateroppervlak 1730 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 41.20%
Bosoppervlak 33.60%
Laagste hoogtepunt Pacific Ocean 0 m
Hoogste punt Volcan Tajumulco (highest point in Central America) 4,220 m
BBP/hoofd van de bevolking $8,200 (2017 est.)