Groenland verkennen: een kijkje in de Arctische wildernis

Groenland, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada, is het grootste eiland ter wereld, met uitzondering van Australië, dat als een continent wordt beschouwd. Met zijn enorme 2.166.086 vierkante kilometer, die allemaal land is omdat het geen watergebied claimt behalve de kustlijn, presenteert Groenland een mix van arctische schoonheid en isolatie. In tegenstelling tot alle andere wordt dit land, zonder landgrenzen en zonder grenslanden, omringd door een indrukwekkende kustlijn van 44.087 km.

Geografie en klimaat

De geografie van Groenland wordt gedomineerd door een enorme ijskap die het grootste deel van het eiland bedekt, waardoor alleen een smalle, bergachtige, kale, rotsachtige kust zichtbaar is. Het klimaat varieert van arctisch tot subarctisch, met koele zomers en koude winters – een bewijs van de barre levensomstandigheden waaraan de bewoners zich door de eeuwen heen hebben aangepast. De grimmigheid van het terrein wordt alleen doorbroken door de extreme hoogteverschillen, van de Atlantische Oceaan op zeeniveau tot het hoogste punt bij Gunnbjorn Fjeld, dat 3.694 meter boven zeeniveau reikt.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Ondanks zijn ijzige façade is Groenland rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder steenkool, ijzererts, lood, zink, molybdeen, diamanten, goud, platina, niobium, tantaliet, uranium, evenals overvloedige vissen, zeehonden en walvissen. Slechts een klein deel van het land, 0,60%, is bestemd voor landbouwgebruik, zonder beboste gebieden en zonder geïrrigeerde gronden, wat de uitdagingen van de landbouw in een dergelijk klimaat weerspiegelt.

Bevolking en cultuur

Met een geschatte bevolking van 57,616 vanaf juli 2020 heeft Groenland een schaarse bevolkingsverspreiding, voornamelijk geconcentreerd aan de zuidwestelijke kustlijn. Het grootste deel van het binnenland blijft onbewoond, waardoor uitgestrekte stukken ongerepte Arctische wildernis bewaard zijn gebleven. Groenlanders, of Groenlander(s) zoals ze worden genoemd, delen hun cultuur in nederzettingen verspreid langs de kust met de hoofdstad Nuuk, met ongeveer 18.000 inwoners. Groenlands is de officiële taal en benadrukt de unieke culturele identiteit van het land. Opmerkelijk is dat ongeveer 87,30% van de bevolking in stedelijke gebieden woont, wat een indicatie is van de moderne levensstijl die veel Groenlanders hebben aangenomen.

Economie

De economie van Groenland draait om de verwerking van vis, met name garnalen en Groenlandse heilbot, samen met opkomende industrieën zoals anorthosiet en robijnmijnbouw. Schapen, runderen, rendieren, vissen en schaaldieren vormen de ruggengraat van de Groenlandse landbouwproducten. Ook het handwerk, de huiden en de kleine scheepswerven dragen bij aan de lokale economie. Denemarken blijft de belangrijkste exportpartner van Groenland en neemt 82,5% van zijn export voor zijn rekening, die voornamelijk bestaat uit vis en visproducten. Denemarken geldt ook als de belangrijkste importpartner, wat wijst op de nauwe economische banden tussen Groenland en zijn voormalige koloniale heerser.

Handel en Industrie

De exportproducten van Groenland worden sterk gedomineerd door vis en visproducten, goed voor 91% van de exportwaarde in 2015. De importpartners zijn voornamelijk Denemarken en Zweden, die machines en transportmaterieel, gefabriceerde goederen, voedsel en aardolieproducten leveren. Deze handelsdynamiek onderstreept de afhankelijkheid van Groenland van externe bronnen voor technologische en consumptiegoederen, terwijl de economie profiteert van de export van natuurlijke en mariene hulpbronnen.

Infrastructuur en ontwikkeling

Groenland heeft 100% elektrificatie bereikt, een belangrijke prestatie die de vooruitgang op het gebied van infrastructuurontwikkeling onderstreept, ondanks geografische uitdagingen. Het BBP per hoofd van de bevolking staat op een indrukwekkende $ 41.800 vanaf de schatting van 2015, wat de hoge levensstandaard weerspiegelt in vergelijking met veel andere delen van de wereld. Deze economische indicator spreekt boekdelen over het effectieve gebruik van de beperkte hulpbronnen van Groenland en de focus op duurzame ontwikkeling.

Kortom, Groenland is een land van extreme contrasten, van de met ijs bedekte landschappen tot de levendige lokale economieën die gericht zijn op visserij en mijnbouw. Het belichaamt een unieke mix van traditionele en moderne levensstijlen, tegen de achtergrond van een van de meest onherbergzame omgevingen ter wereld. De strategische ligging van Groenland, de enorme natuurlijke hulpbronnen en de toewijding aan ontwikkeling blijven zijn rol op het wereldtoneel vormgeven en bieden waardevolle inzichten in duurzaam leven binnen de middelen van ons milieu.

Landgegevens

Landcode GL
Regio North America
Oppervlak 2166086 vierkante kilometer
Landoppervlak 2166086 vierkante kilometer
Wateroppervlak n/a vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 0.60%
Bosoppervlak 0.00%
Laagste hoogtepunt Atlantic Ocean 0 m
Hoogste punt Gunnbjorn Fjeld 3,694 m
BBP/hoofd van de bevolking $41,800 (2015 est.)