Eswatini: een juweel van zuidelijk Afrika

Geografie en klimaat

Genesteld in zuidelijk Afrika, tussen Mozambique en Zuid-Afrika, beslaat het Koninkrijk Eswatini een oppervlakte van ongeveer 17.364 vierkante kilometer. Dit geheel door land omgeven land heeft een terrein dat wordt gekenmerkt door bergen en heuvels, naast matig glooiende vlaktes, waardoor het een schilderachtig meesterwerk is. Ondanks het ontbreken van een kustlijn, compenseert Eswatini met zijn adembenemende landschappen. Het klimaat van het land varieert aanzienlijk, variërend van tropisch in de laaglanden tot bijna gematigd in de hogere regio’s, met een breed scala aan flora en fauna.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Eswatini is gezegend met overvloedige natuurlijke hulpbronnen, waaronder asbest, steenkool, klei, cassiteriet, waterkracht en bossen. Het herbergt met name ook kleine goud- en diamantafzettingen, steengroeve en talk. Landbouwgrond is goed voor 68,30% van het totale landoppervlak, terwijl bossen 31,70% beslaan, wat de rijke biodiversiteit en het landbouwpotentieel van het land weerspiegelt. De Grote Usutu-rivier en Emlembe, de laagste en hoogste punten van het land, benadrukken de geografische diversiteit die ten grondslag ligt aan de natuurlijke schoonheid en hulpbronnen.

Bevolking en Maatschappij

In juli 2020 werd de bevolking van Eswatini geschat op 1,104,479. De verdeling van deze populatie is ongelijk, voornamelijk geconcentreerd in valleien en vlaktes vanwege het bergachtige terrein. De verstedelijking is relatief laag, met slechts ongeveer 24.20% van de bevolking die in stedelijke gebieden woont, waaronder Mbabane, de hoofdstad, die ongeveer 68,000 inwoners herbergt. De officiële talen van het land zijn Engels en siSwati, wat de koloniale geschiedenis en het culturele erfgoed weerspiegelt. De mensen van Eswatini staan bekend als liSwati (enkelvoud) of emaSwati (meervoud), hoewel de term Swazi nog steeds veel wordt gebruikt onder Engelstaligen.

Economie

De economie van Eswatini is divers, waarbij de landbouw een belangrijke rol speelt naast industrieën zoals de productie van frisdrankconcentraten, kolenwinning, bosbouw, suikerverwerking, textiel en kleding. Suikerriet, maïs, katoen, citrusvruchten, ananas, runderen en geiten behoren tot de primaire landbouwproducten en ondersteunen zowel de lokale consumptie als de export.

Handel en Industrie

Op het handelsfront onderhoudt Eswatini een robuuste relatie met Zuid-Afrika, de belangrijkste export- en importpartner, wat de verweven economische dynamiek tussen de twee landen laat zien. In 2017 was Zuid-Afrika goed voor 94% van de export van Eswatini, waaronder frisdrankconcentraten, suiker, hout, katoengaren, koelkasten, citrusvruchten en ingeblikt fruit. Omgekeerd importeerde Eswatini voornamelijk motorvoertuigen, machines, transportmiddelen, voedingsmiddelen, aardolieproducten en chemicaliën uit Zuid-Afrika, wat de afhankelijkheid van zijn buurland voor essentiële goederen en diensten benadrukte. Bovendien kwam China naar voren als een belangrijke importpartner, goed voor 5,2% van de import in 2017, wat wijst op de pogingen van het koninkrijk om zijn handelsbetrekkingen te diversifiëren.

Uitdagingen op het gebied van infrastructuur en ontwikkeling

Ondanks zijn rijke natuurlijke hulpbronnen en economische activiteiten staat Eswatini voor uitdagingen bij het waarborgen van inclusieve groei en ontwikkeling. Een van de kritieke problemen is de elektrificatie, waarbij ongeveer 900.000 mensen vanaf 2017 geen toegang hebben tot elektriciteit. Dit vormt een aanzienlijke hindernis voor het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, met name in plattelandsgebieden waar de meerderheid van de niet-geëlektrificeerde bevolking woont.

Landbouw en irrigatie

Landbouw blijft een ruggengraat van de economie van Eswatini, maar is sterk afhankelijk van de geschatte 500 vierkante kilometer geïrrigeerd land, vanaf 2012, om de productiviteit en voedselzekerheid te waarborgen. Deze afhankelijkheid onderstreept het belang van duurzame praktijken op het gebied van waterbeheer te midden van groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en aantasting van het milieu.

Conclusie

Eswatini, een land van verbluffende natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom, staat op een kruispunt tussen het behoud van zijn tradities en het omarmen van moderne ontwikkeling. Met zijn strategische ligging in zuidelijk Afrika, zijn diverse economie en groeipotentieel kan Eswatini zijn uitdagingen overwinnen door middel van strategieën voor duurzame ontwikkeling, verbeterde regionale integratie en focus op hernieuwbare energiebronnen om zijn toekomst van stroom te voorzien. Terwijl de wereld op weg is naar een meer onderling verbonden en milieubewust tijdperk, vertegenwoordigt Eswatini’s reis een unieke mix van erfgoed en innovatie, met waardevolle lessen voor duurzame ontwikkeling en cultureel behoud.

Landgegevens

Landcode WZ
Regio Africa
Oppervlak 17364 vierkante kilometer
Landoppervlak 17204 vierkante kilometer
Wateroppervlak 160 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 68.30%
Bosoppervlak 31.70%
Laagste hoogtepunt Great Usutu River 21 m
Hoogste punt Emlembe 1,862 m
BBP/hoofd van de bevolking $10,100 (2017 est.)