El Salvador verkennen: een Midden-Amerikaans juweel

Geografie en klimaat

El Salvador, het kleinste land van Midden-Amerika, heeft een divers landschap dat complexer is dan de omvang doet vermoeden. Het is strategisch gelegen tussen Guatemala en Honduras, met een kustlijn die zich uitstrekt over 307 km langs de noordelijke Stille Oceaan. Het land heeft een oppervlakte van 21.041 vierkante kilometer, waarvan 20.721 vierkante kilometer en waterlichamen de resterende 320 vierkante kilometer. Ondanks zijn compacte formaat is het terrein van El Salvador overwegend bergachtig, met een smalle kuststrook en een centraal plateau. Deze geografische diversiteit geeft aanleiding tot een gevarieerd klimaat – tropisch aan de kust maar gematigd in de hooglanden, met een regenseizoen van mei tot oktober en een droge periode van november tot april.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

El Salvador is rijk aan natuurlijke schoonheid en hulpbronnen en maakt gebruik van waterkracht en geothermische energie, met potentieel in aardolie en vruchtbaar land. Ongeveer 74,70% van het grondgebied is gewijd aan landbouw, terwijl bossen ongeveer 13,60% beslaan. Het land profiteert van de Cerro El Pital, het hoogste punt op 2.730 meter, wat bijdraagt aan de klimatologische en ecologische diversiteit. Sinds 2012 wordt 452 vierkante kilometer land geïrrigeerd, wat het belang van de landbouw voor de economie en cultuur onderstreept.

Bevolking en verstedelijking

In juli 2020 werd de bevolking van El Salvador geschat op 6,481,102. Ondanks dat het qua landoppervlak het kleinste Midden-Amerikaanse land is, heeft het een bevolkingsdichtheid die achttien keer groter is dan die van Belize. Een belangrijk kenmerk van de demografie is de hoge concentratie van mensen rond de hoofdstad San Salvador, waar meer dan 1.106 miljoen inwoners wonen. Interessant is dat ongeveer 20% van de Salvadoranen in het buitenland woont, wat wijst op een sterke aanwezigheid in de diaspora. De stedelijke bevolking is goed voor 73,4% van het totaal, wat wijst op een trend naar verstedelijking en weg van het plattelandsleven.

Economie en Industrieën

De ruggengraat van de economie van El Salvador omvat de landbouw, met koffie, suiker, maïs, rijst, bonen, oliehoudende zaden, katoen en sorghum als primaire producten. Bovendien zijn rundvlees en zuivelproducten belangrijk. Naast de landbouw heeft El Salvador een robuuste industriële sector ontwikkeld die zich richt op voedselverwerking, dranken, aardolie, chemicaliën, kunstmest, textiel, meubels en lichte metalen. De exporteconomie is gediversifieerd, met belangrijke partners zoals de Verenigde Staten, Honduras, Guatemala, Nicaragua en Costa Rica. Primaire exportgrondstoffen omvatten de export van offshore-assemblage, koffie, suiker, textiel en kleding, ethanol, chemicaliën, elektriciteit, ijzer- en staalproductie. Importpartners weerspiegelen enkele exportbestemmingen, waarbij de Verenigde Staten, Guatemala, China, Mexico en Honduras grondstoffen, consumptiegoederen, kapitaalgoederen, brandstoffen, voedingsmiddelen, aardolie en elektriciteit leveren.

Uitdagingen en kansen

Ondanks zijn middelen en strategische ligging staat El Salvador voor uitdagingen, waaronder de noodzaak om de elektrificatie te verbeteren. Vanaf 2016 hadden ongeveer 400.000 Salvadoranen geen toegang tot elektriciteit. Het BBP per hoofd van de bevolking van het land bedroeg in 2017 echter $ 8,000, wat wijst op economisch groeipotentieel. Het gebruik van de geothermische energie, de vooruitgang in de landbouw en de toenemende industriële diversificatie bieden kansen voor duurzame ontwikkeling en een betere levensstandaard.

Cultuur en Maatschappij

Het rijke culturele erfgoed van El Salvador, gecombineerd met de Spaanse officiële taal en de Salvadoraanse nationaliteit, draagt bij aan een levendige samenleving die wordt gekenmerkt door sterke gemeenschapsbanden en diaspora-connecties. Verstedelijking, met name rond San Salvador, toont de modernisering en aanpassing van het land aan wereldwijde trends, terwijl plattelandsgebieden traditionele levensstijlen en praktijken behouden.

Kortom, El Salvador onderscheidt zich, ondanks zijn kleine geografische voetafdruk, als een land met een grote diversiteit en potentieel. Van de bergachtige landschappen en het tropische klimaat tot de dynamische economie en culturele rijkdom, El Salvador biedt een unieke mix van ervaringen en kansen. Terwijl het zijn weg naar duurzame ontwikkeling navigeert, blijft dit Midden-Amerikaanse juweel schitteren op het wereldtoneel.

Landgegevens

Landcode ES
Regio Central America
Oppervlak 21041 vierkante kilometer
Landoppervlak 20721 vierkante kilometer
Wateroppervlak 320 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 74.70%
Bosoppervlak 13.60%
Laagste hoogtepunt Pacific Ocean 0 m
Hoogste punt Cerro El Pital 2,730 m
BBP/hoofd van de bevolking $8,000 (2017 est.)