Een uitgebreid overzicht van Botswana

Geografie en klimaat

Botswana, een geheel door land omgeven land in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika, beslaat een oppervlakte van 581.730 vierkante kilometer. De geografie van het land wordt gekenmerkt door een mix van 566.730 vierkante kilometer land en 15.000 vierkante kilometer water. Buurlanden zijn Namibië met een grens van 1.544 km, Zuid-Afrika met 1.969 km, een minimale grens met Zambia op 0,15 km en Zimbabwe met een lengte van 834 km. Ondanks zijn aanzienlijke omvang heeft Botswana geen kustlijn. Het klimaat is semi-aride, met warme winters en hete zomers, wat van invloed is op het grotendeels vlakke tot zacht glooiende plateau. De zuidwestelijke regio wordt gedomineerd door de Kalahari-woestijn. Interessant is dat de hoogte varieert van de kruising van de rivieren Limpopo en Shashe op 513 m, het laagste punt, tot Tsodilo Hills op 1.489 m, het hoogste punt.

Natuurlijke hulpbronnen en milieu

De rijkdom van Botswana aan natuurlijke hulpbronnen is aanzienlijk, met diamanten bovenaan de lijst, gevolgd door koper, nikkel, zout, natriumcarbonaat, potas, steenkool, ijzererts en zilver. Deze hulpbronnen spelen een cruciale rol in de economie van het land. Ongeveer 45,80% van het land is bestemd voor landbouw, terwijl bossen ongeveer 19,80% beslaan. Vanaf 2012 werd het geïrrigeerde land geschat op ongeveer 20 vierkante kilometer. De bevolkingsverdeling is echter aanzienlijk ongelijk, voornamelijk geconcentreerd in het oosten rond de hoofdstad Gaborone en Francistown, waardoor de uitgestrekte Kalahari minder bevolkt zijn.

Mens en Maatschappij

Vanaf juli 2020 werd de bevolking van Botswana geschat op 2,317,233 personen. De mensen van Botswana staan bekend als Motswana (enkelvoud) of Batswana (meervoud), waarbij Engels de officiële taal is. De verstedelijking neemt toe: in 2020 woonde naar schatting 70,90% van de bevolking in stedelijke gebieden. Gaborone, de hoofdstad, is het dichtstbevolkte stedelijke gebied met ongeveer 269.000 inwoners in 2018.

Economie en infrastructuur

Landbouw en industrie

De ruggengraat van de economie van Botswana omvat landbouw, met de nadruk op vee en gewassen zoals sorghum, maïs, gierst, bonen, zonnebloemen en aardnoten. Industrieën draaien om de rijke natuurlijke hulpbronnen van het land, waaronder diamantwinning, koper, nikkel, zout, natriumcarbonaat en rundvleesverwerking. Ook de textielproductie draagt bij aan de economie.

Handel en investeringen

De exportpartners van Botswana zijn divers, met België op 20,3%, India op 12,6%, VAE op 12,4%, Zuid-Afrika op 11,9%, Singapore op 8,7%, Israël op 7%, Hong Kong op 4,1% en Namibië ook op 4,1% vanaf 2017. De belangrijkste exportproducten zijn diamanten, koper, nikkel, natriumcarbonaat, rundvlees en textiel. Op het gebied van import zijn de belangrijkste partners Zuid-Afrika met 66,1%, Canada met 8,3% en Israël met 5,3%, met de nadruk op onder meer voedingsmiddelen, machines, elektrische goederen en brandstof.

Energie en ontwikkeling

Elektrificatie was een belangrijk aandachtspunt: 60,7% van de totale bevolking had vanaf 2016 toegang tot elektriciteit. De economische ontwikkeling wordt weerspiegeld in het BBP per hoofd van de bevolking, dat in 2017 werd geschat op $ 17.000. Dergelijke cijfers onthullen de voortdurende inspanningen van Botswana op het gebied van groei en modernisering, ondanks de geografische en klimatologische uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Conclusie

Botswana is een baken van vooruitgang en stabiliteit in zuidelijk Afrika, geschraagd door een rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en een groeiende economie. De landschappen variëren van de dorre Kalahari-woestijn tot vruchtbare landbouwgronden, die zowel traditionele levensstijlen als modern stadsleven ondersteunen. Terwijl Botswana zich blijft ontwikkelen, blijft het zich bewust van zijn verantwoordelijkheden voor het milieu en het welzijn van zijn burgers, en positioneert het zichzelf als een belangrijke speler in de toekomst van de regio.

Landgegevens

Landcode BC
Regio Africa
Oppervlak 581730 vierkante kilometer
Landoppervlak 566730 vierkante kilometer
Wateroppervlak 15000 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 45.80%
Bosoppervlak 19.80%
Laagste hoogtepunt junction of the Limpopo and Shashe Rivers 513 m
Hoogste punt Tsodilo Hills 1,489 m
BBP/hoofd van de bevolking $17,000 (2017 est.)