Duitsland verkennen: een Midden-Europese krachtpatser

Geografische essentie

Duitsland, genesteld in het hart van Centraal-Europa, is een land met een strategische ligging aan de Oostzee en de Noordzee, gelegen tussen Nederland en Polen en ten zuiden van Denemarken. Met een uitgestrekte oppervlakte van 357.022 vierkante kilometer bestaat het voornamelijk uit land (348.672 vierkante kilometer) met waterlichamen die 8.350 vierkante kilometer beslaan. Het land deelt zijn landgrenzen, in totaal 3,714 km, met negen landen, waaronder Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Polen en Zwitserland. Duitsland heeft ook een uitgestrekte kustlijn van 2.389 km, waardoor de maritieme interacties worden verbeterd.

Klimaat en topografie

Het klimaat in Duitsland is overwegend gematigd en marien en wordt gekenmerkt door koele, bewolkte, natte winters en zomers met af en toe een warme bergwind (föhn) die zijn aanwezigheid laat voelen. Het terrein van het land is een tapijt van laaglanden in het noorden, hooglanden in het midden en de majestueuze Beierse Alpen in het zuiden. Met name de hoogte strekt zich uit van Neuendorf bei Wilster op -3,5 m, het laagste punt, tot de Zugspitze-piek met 2.963 m, het hoogste punt.

Natuurlijke rijkdom en landbouwgronden

Het land is begiftigd met rijke natuurlijke hulpbronnen, waaronder steenkool, bruinkool, aardgas, ijzererts, koper, nikkel, uranium, potas, zout, bouwmaterialen en vruchtbaar hout en bouwland. Landbouw is een belangrijke sector met 48,00% van het land bestemd voor landbouwactiviteiten, terwijl bossen 31,80% van het land bedekken. Vanaf 2012 bedroeg het geïrrigeerde land in totaal ongeveer 6.500 vierkante kilometer, waar verschillende gewassen en producten werden ondersteund.

Populatie Dynamiek

Met een geschatte bevolking van meer dan 80 miljoen mensen vanaf juli 2020 is Duitsland het dichtstbevolkte land van Europa. De bevolkingsverdeling is redelijk gelijkmatig over het hele land, met stedelijke centra in het westelijke deel van Noordrijn-Westfalen die dichtere bevolkingsgroepen aantrekken. Ongeveer 77.50% van de bevolking woont in stedelijke gebieden, waaronder grote steden als Berlijn, Hamburg, München en Keulen.

Culturele en economische structuur

Duits is de officiële taal en weerspiegelt de nationaliteit van de mensen die trots bekend staan als Duitsers. Het land wordt gevierd om zijn bijdragen aan kunst, muziek, literatuur en filosofisch denken door de geschiedenis heen.

Industrie en landbouw

Het economische landschap van Duitsland wordt gekenmerkt door zijn status als een van ’s werelds grootste en technologisch meest geavanceerde producenten in verschillende sectoren. Deze omvatten ijzer, staal, kolen, cement, chemicaliën, machines, voertuigen, werktuigmachines, elektronica, auto’s, voedsel en dranken, scheepsbouw en textiel. De landbouwsector gedijt op de productie van aardappelen, tarwe, gerst, suikerbieten, fruit, kool; Zuivelproducten; en het fokken van runderen, varkens en pluimvee.

Handelsbetrekkingen en economie

Op het wereldwijde economische front kan Duitsland bogen op robuuste handelsbetrekkingen, met belangrijke exportpartners zoals de VS, Frankrijk, China, Nederland, het VK, Italië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland. De belangrijkste exportgoederen zijn motorvoertuigen, machines, chemicaliën, computer- en elektronische producten, elektrische apparatuur, farmaceutische producten, metalen, transportmiddelen, voedingsmiddelen, textiel, rubber en plastic producten. Importpartners zijn onder meer Nederland, China, Frankrijk, België, Italië, Polen, Tsjechië, de VS, Oostenrijk en Zwitserland, met de nadruk op machines, gegevensverwerkende apparatuur, voertuigen, chemicaliën, olie en gas, metalen, elektrische apparatuur, farmaceutica, voedingsmiddelen en landbouwproducten. Het elektrificatiepercentage bedraagt 100% vanaf 2016, wat de uitgebreide infrastructuurontwikkeling van het land ondersteunt. Met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 50.800 in 2017 onderstreept Duitsland zijn economische macht en levenskwaliteit.

Conclusie

Duitsland, met zijn centrale Europese ligging, divers landschap, robuuste economie en rijk cultureel erfgoed, blijft een centrale rol spelen op het wereldtoneel. Van zijn dynamische steden en vredige platteland tot zijn innovatieve industrieën en duurzame praktijken, Duitsland biedt een model van ontwikkeling en welvaart, diep geworteld in zijn geschiedenis en toch altijd gericht op de toekomst.

Landgegevens

Landcode GM
Regio Europe
Oppervlak 357022 vierkante kilometer
Landoppervlak 348672 vierkante kilometer
Wateroppervlak 8350 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 48.00%
Bosoppervlak 31.80%
Laagste hoogtepunt Neuendorf bei Wilster -3.5 m
Hoogste punt Zugspitze 2,963 m
BBP/hoofd van de bevolking $50,800 (2017 est.)