Djibouti verkennen: een juweel in Oost-Afrika

Djibouti, een relatief klein land in Oost-Afrika, is een land van contrasten en natuurlijke schoonheid. Begrensd door Eritrea, Ethiopië en Somalië, en met uitzicht op de enorme uitgestrektheid van de Golf van Aden en de Rode Zee, is dit land een strategisch knooppunt voor handel en scheepvaart. Ondanks zijn beperkte omvang, met een oppervlakte van ongeveer 23.200 vierkante kilometer, heeft Djibouti een verscheidenheid aan landschappen, variërend van kustvlaktes tot hoge bergen en woestijnterreinen.

Geografie en klimaat

In het hart van de geografie van Djibouti ligt een landschap dat wordt gekenmerkt door een kustvlakte, centrale bergen en een plateau. Het terrein van het land is voornamelijk woestijn, wat het verzengende en droge klimaat weerspiegelt. Desondanks herbergt het verschillende belangrijke geografische bezienswaardigheden, waaronder Lac Assal, het laagste punt op -155 meter onder zeeniveau, en Moussa Ali, dat een hoogte van 2.021 meter bereikt. De kustlijn van Djibouti strekt zich uit over 314 km en biedt niet alleen adembenemende vergezichten, maar ook toegang tot een van ’s werelds drukste scheepvaartroutes.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

De natuurlijke hulpbronnen van Djibouti zijn net zo divers als het landschap, met potentieel voor geothermische energie en afzettingen van onder andere goud, klei, graniet, kalksteen, marmer en zout. De landbouwgrond vormt 73.40% van het grondgebied, hoewel de akkers voornamelijk fruit, groenten en vee ondersteunen, waaronder geiten, schapen en kamelen. De focus van het land op het gebruik van zijn irrigeerbare land, geschat op 10 vierkante kilometer in 2012, onderstreept de inspanningen om zijn landbouwproductie te optimaliseren.

Bevolking en cultuur

Met een totale bevolking die in juli 2020 werd geschat op 921.804, staat Djibouti bekend om zijn geconcentreerde stedelijke bevolking, met name in de hoofdstad Djibouti, waar meer dan 600.000 mensen wonen. De verstedelijkingsgraad bedroeg naar schatting 78,10% in 2020, wat wijst op een aanzienlijke migratie naar stedelijke centra. Frans en Arabisch dienen als de officiële talen en weerspiegelen de koloniale geschiedenis en het culturele erfgoed van het land.

Economie

De economie van Djibouti is verankerd in zijn strategische ligging en profiteert aanzienlijk van zijn rol in scheepvaart en logistiek. De bouw- en landbouwverwerkingssectoren spelen ook een cruciale rol in het economische kader van het land. Ondanks uitdagingen op het gebied van diversificatie heeft Djibouti zijn positie benut om de handel binnen de regio te vergemakkelijken, met name met Ethiopië, Somalië, Qatar, Brazilië, Jemen en de Verenigde Staten. Het exportspectrum varieert van wederuitvoer naar huiden, vellen en schroot, terwijl het voornamelijk voedingsmiddelen, dranken, transportmiddelen, chemicaliën, aardolieproducten en kleding importeert.

Handelspartners

De handelsbetrekkingen van Djibouti onderstrepen zijn strategische economische positionering. Ethiopië komt naar voren als zijn grootste exportpartner, gevolgd door Somalië en Qatar, met de nadruk op regionale connectiviteit. Omgekeerd wordt de importmarkt gedomineerd door de VAE, Frankrijk, Saoedi-Arabië, China en Ethiopië, met een divers netwerk van wereldwijde handelsbetrekkingen.

Infrastructuur en ontwikkeling

Op het gebied van infrastructuur en ontwikkeling staat Djibouti voor grote uitdagingen en kansen. Ongeveer 400.000 mensen zaten in 2016 zonder elektriciteit, wat aangeeft dat er behoefte is aan verbeterde elektrificatieprojecten. Desalniettemin heeft het land verbeteringen gezien in zijn BBP per hoofd van de bevolking, geschat op $ 3,600 in 2017, wat de geleidelijke economische groei en ontwikkeling onderstreept.

Conclusie

Djibouti, met zijn unieke ligging in Oost-Afrika, biedt een fascinerende studie van contrasten – van de dorre woestijnen tot de bruisende havenstad Djibouti. Terwijl het land zijn strategische ligging en natuurlijke hulpbronnen blijft benutten, staat het aan de vooravond van verdere integratie in regionale en mondiale economieën. Ondanks de uitdagingen op het gebied van klimaat en infrastructuur, blijven de vooruitzichten van Djibouti voor groei en ontwikkeling veelbelovend, waardoor het een opmerkelijke natie op het Afrikaanse continent is.

Landgegevens

Landcode DJ
Regio Africa
Oppervlak 23200 vierkante kilometer
Landoppervlak 23180 vierkante kilometer
Wateroppervlak 20 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 73.40%
Bosoppervlak 0.20%
Laagste hoogtepunt Lac Assal -155 m
Hoogste punt Moussa Ali 2,021 m
BBP/hoofd van de bevolking $3,600 (2017 est.)