Cuba verkennen: de parel van het Caribisch gebied

Introductie

Genesteld in het kristalheldere water van de Caribische Zee en de Noord-Atlantische Oceaan, slechts 150 kilometer ten zuiden van Key West, Florida, ligt de levendige eilandnatie Cuba. Met zijn rijke cultuur, tumultueuze geschiedenis en verbluffende natuurlijke schoonheid biedt Cuba een unieke mix van ervaringen voor iedereen die aan de kust stapt.

Geografisch overzicht

De geografie van Cuba is net zo divers als de cultuur. Het strekt zich uit over 110.860 vierkante kilometer, met 109.820 vierkante kilometer land en 1.040 vierkante kilometer water, en heeft een verscheidenheid aan landschappen. Van overwegend vlakke tot glooiende vlaktes en ruige heuvels tot majestueuze bergen in het zuidoosten, het terrein van Cuba is een bewijs van zijn natuurlijke schoonheid. De kustlijn strekt zich uit over 3.735 kilometer en biedt adembenemende stranden en een overvloed aan zeeleven. Het hoogste punt van Cuba, Pico Turquino, reikt tot 1.974 meter boven de zeespiegel en biedt adembenemende vergezichten voor degenen die zich naar de top wagen.

Klimaat en natuurlijke hulpbronnen

Cuba geniet van een tropisch klimaat dat wordt getemperd door passaatwinden en heeft een droog seizoen van november tot april en een regenseizoen van mei tot oktober. Dit klimaat ondersteunt een rijke verscheidenheid aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder kobalt, nikkel, ijzererts, chroom, koper en meer. Met 60,30% van het land gewijd aan landbouw en 27,30% aan bossen, reikt de natuurlijke rijkdom van Cuba verder dan de minerale afzettingen en ondersteunt het diverse landbouwproducten en een robuuste bosbouwsector.

Demografie en cultuur

In juli 2020 werd de bevolking van Cuba geschat op 11.059.062. Het Cubaanse volk, bekend om zijn warmte en gastvrijheid, heeft een groot deel van hun bevolking in stedelijke gebieden, ongeveer 77.20%, waarbij de hoofdstad Havana de dichtstbevolkte is. Spaans is de officiële taal en weerspiegelt de rijke historische banden van het land met Spanje. De bevolkingsverdeling is relatief gelijkmatig, met aanzienlijke clusters in de grotere steden.

De economie: een overzicht

De economie van Cuba is opmerkelijk vanwege de focus op industrieën zoals aardolie, nikkel, kobalt, farmaceutica en tabak. Landbouwproductie blijft een hoofdbestanddeel van de economie, waaronder suiker, tabak, citrus en koffie. Het land heeft een gevarieerde industriële sector ontwikkeld die zich uitstrekt van bouw en staal tot cement en landbouwmachines. Bovendien maakt de strategische ligging van Cuba het een vitale speler in de internationale handel, met een mix van export- en importpartners wereldwijd.

Maatschappij en Infrastructuur

De Cubaanse regering heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur en heeft vanaf 2016 een elektrificatiegraad van 100% bereikt. Deze vooruitgang wordt weerspiegeld in de gestage groei van het BBP per hoofd van de bevolking, dat in 2016 werd geschat op $ 12.300. De verstedelijking heeft ook een grote opleving gekend, waarbij grote stedelijke gebieden zoals Havana groei en ontwikkeling doormaken, wat wijst op een evoluerend stedelijk landschap.

Conclusie

Cuba staat als een bewijs van veerkracht en levendigheid. Van de verbluffende geografie en het tropische klimaat tot de diverse economie en dynamische maatschappelijke structuren, Cuba is meer dan alleen een toeristische bestemming; Het is een land met een rijk cultureel erfgoed en een veelbelovende toekomst. Terwijl het door de complexiteit van de 21e eeuw blijft navigeren, behoudt Cuba zijn allure en lokt het zowel reizigers als geleerden naar zijn kusten.

Landgegevens

Landcode CU
Regio Central America
Oppervlak 110860 vierkante kilometer
Landoppervlak 109820 vierkante kilometer
Wateroppervlak 1040 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 60.30%
Bosoppervlak 27.30%
Laagste hoogtepunt Caribbean Sea 0 m
Hoogste punt Pico Turquino 1,974 m
BBP/hoofd van de bevolking $12,300 (2016 est.)