Chili verkennen: een land van contrasten en natuurlijke pracht

Geografie en klimaat

Chili is uniek gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika, dat zich uitstrekt langs de Stille Zuidzee, genesteld tussen Argentinië en Peru. Het land heeft een oppervlakte van 756.102 vierkante kilometer, waarvan 743.812 vierkante kilometer land en 12.290 vierkante kilometer water. Het heeft een lange kustlijn van 6.435 km, wat het gevarieerde klimaat aanzienlijk beïnvloedt. Van de woestijnomstandigheden in het noorden, het midden van de Middellandse Zee tot de koele en vochtige zuidelijke regio’s, het klimaat van Chili is geschikt voor een gevarieerde reeks omgevingen. Het terrein is al even gevarieerd, bestaande uit lage kustbergen, een vruchtbare centrale vallei en de ruige Andes in het oosten. De extreme hoogte benadrukt deze diversiteit nog meer, van de zeespiegel tot aan de Nevado Ojos del Salado, het hoogste punt op 6.880 m.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Chili is begiftigd met overvloedige natuurlijke hulpbronnen, met name koper, hout, ijzererts, nitraten, edele metalen, molybdeen en waterkracht. Deze hulpbronnen hebben een centrale rol gespeeld bij het vormgeven van het economische landschap van het land, met name zijn dominantie op de wereldwijde kopermarkt. Ook de landbouw heeft zijn plaats, met 21,10% van het land dat bebouwbaar is, waar druiven, appels, peren, tarwe, maïs en meer worden verbouwd, aangevuld met een bosbedekking van 21,90%. Het land heeft ook de nadruk gelegd op irrigatie, met naar schatting 11.100 vierkante kilometer geïrrigeerd land vanaf 2012, ter ondersteuning van zowel de landbouw als de bevolkingsbehoeften.

Populatie Dynamiek

De verdeling van de Chileense bevolking is duidelijk geconcentreerd, met ongeveer 90% die in de centrale regio rond Santiago, de bruisende hoofdstad van het land, woont. In juli 2020 bedroeg de geschatte bevolking 18,186,770, waarvan een aanzienlijke meerderheid in stedelijke gebieden woonde – 87.7% zoals geschat in 2020. Deze stedelijke concentratie wordt weerspiegeld in de bevolkingscijfers van de grote stedelijke gebieden, waarbij Santiago alleen al meer dan 6,7 miljoen inwoners telt. De nationaliteit is uniform Chileens, met Spaans als officiële taal, in navolging van de koloniale historische banden van het land.

Economie en Industrie

De Chileense economie is een levendige mix van primaire industrieën, gedomineerd door mijnbouw – met name koper en lithium – gevolgd door landbouw, visverwerking en steeds meer dienstverlenende sectoren. Deze economische structuur wordt ondersteund door een combinatie van aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen en een reeds lang bestaand open handelsbeleid. Landbouwproducten omvatten een breed scala aan fruit, groenten, vlees en wol, die zowel binnenlandse consumptie als exportmarkten aanboren. De industriële sector is gediversifieerd, gaande van levensmiddelen, visverwerking, ijzer- en staalproductie tot meer geavanceerde domeinen zoals transportmiddelen en textiel.

Handel en investeringen

De handelsdynamiek van het land onthult een sterke neiging naar China, goed voor 27,5% van de export, gevolgd door de VS, Japan, Zuid-Korea en Brazilië. Dit handelspatroon onderstreept de wereldwijde vraag naar de belangrijkste exportproducten van Chili, waaronder koper, fruit, visproducten, papier en pulp, chemicaliën en wijn. Omgekeerd weerspiegelen de importpartners dit patroon grotendeels, met China en de VS voorop, wat wijst op een afhankelijkheid van aardolieproducten, chemicaliën en industriële machines. Deze handelsbetrekkingen zijn van cruciaal belang voor Chili en vormen de basis voor een groot deel van zijn economische groei- en ontwikkelingsstrategieën.

Infrastructuur en ontwikkeling

Chili is trots op een elektrificatiegraad van 100% vanaf 2016, een mijlpaal die getuigt van zijn ontwikkelingsprestaties. Het BBP per hoofd van de bevolking van het land bedroeg $ 24.600 in 2017, wat een relatief hoge levensstandaard weerspiegelt in vergelijking met regionale normen. Deze economische welvaart wordt geëvenaard door een robuust infrastructuurnetwerk, dat de uitgebreide stedelijke en landelijke bevolking ondersteunt. De nadruk op ontwikkeling gaat echter verder dan louter economische maatstaven en streeft naar een evenwichtige groei die ecologische duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en economische levensvatbaarheid omvat.

Kortom, Chili is een land van grote contrasten en natuurlijke schoonheid, van de diverse klimaten en terreinen tot het rijke culturele tapijt. De strategische ligging, in combinatie met aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, heeft de basis gelegd voor een dynamische economie die sterk gericht is op exportgeleide groei. Met een sterke focus op duurzame ontwikkeling en een steeds meer gediversifieerde economische basis, is Chili een bewijs van veerkracht en welvaart in het licht van geografische en economische uitdagingen.

Landgegevens

Landcode CI
Regio South America
Oppervlak 756102 vierkante kilometer
Landoppervlak 743812 vierkante kilometer
Wateroppervlak 12290 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 21.10%
Bosoppervlak 21.90%
Laagste hoogtepunt Pacific Ocean 0 m
Hoogste punt Nevado Ojos del Salado 6,880 m
BBP/hoofd van de bevolking $24,600 (2017 est.)