België verkennen: een uitgebreid overzicht

Geografische essentie

België, een land in West-Europa, is een belangrijke regio die in het noordwesten wordt begrensd door de Noordzee, genesteld tussen Frankrijk en Nederland. Met een totale oppervlakte van 30.528 km² omvat België een oppervlakte van 30.278 km² en een wateroppervlakte van 250 km². Het land deelt uitgestrekte landgrenzen van in totaal 1.297 km met buurlanden Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland. De bescheiden kustlijn van België strekt zich uit over 66,5 km en vormt een strategische positie langs de Noordzee.

Klimaat en terrein

Het Belgische klimaat is gematigd en wordt gekenmerkt door milde winters, koele zomers en frequente regenachtige, vochtige en bewolkte omstandigheden. De topografie varieert van vlakke kustvlaktes in het noordwesten, afgewisseld met centrale glooiende heuvels, tot de ruige terreinen van het Ardense Woud in het zuidoosten. De diverse hoogteverschillen variëren van de Noordzee op 0 m tot het hoogste punt bij Botrange, met een piek van 694 m. België zwelgt in zijn natuurlijke hulpbronnen, waaronder bouwmaterialen, kiezelzand, carbonaten en met name vruchtbare landbouwgrond.

Sociaal-economisch landschap

In juli 2020 telde België naar schatting ongeveer 11.720.716 inwoners. De Belgische samenleving onderscheidt zich door een van ’s werelds hoogste verstedelijkingspercentages, met ongeveer 97% van de bevolking die in stedelijke gebieden woont. De dichtstbevolkte segmenten zijn te vinden in het noordelijke tweederde deel van het land, terwijl de zuidoostelijke regio’s minder druk zijn. De hoofdstad Brussel vertegenwoordigt samen met Antwerpen grote stedelijke centra met een bevolking van meer dan miljoenen.

Taalkundige en economische dynamiek

België is uniek voor zijn drietalige officiële talenbeleid, met Nederlands, Frans en Duits. Deze taalkundige diversiteit weerspiegelt het inclusieve culturele weefsel van het land. Economisch gezien heeft België een welvarend landschap met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 46.600 vanaf 2017. De landbouwsector gedijt op de teelt van suikerbieten, verse groenten, fruit, graan en tabak, naast dierlijke producten zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en melk. Ondertussen schittert de industriële arena met technische en metaalproducten, assemblage van motorvoertuigen en een reeks andere sectoren, waaronder bewerkte voedingsmiddelen en dranken, chemicaliën, farmaceutica, textiel en aardolie.

Handel en Industrie

De strategische ligging van België versterkt zijn rol in de internationale handel. De belangrijkste exportpartners zijn Duitsland, Frankrijk, Nederland, het VK, Italië en de VS. Het land is gespecialiseerd in de export van chemicaliën, machines en apparatuur, afgewerkte diamanten, metalen en metaalproducten en voedingsmiddelen. Omgekeerd worden de importmarkten gedreven door benodigdheden zoals grondstoffen, machines en apparatuur, chemicaliën, ruwe diamanten, farmaceutische producten, voedingsmiddelen, transportmiddelen en olieproducten, waarbij de invoer voornamelijk afkomstig is uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, de VS, het VK, Ierland en China.

Infrastructuur en Landbouw

Met een landbouwgrond die 44,10% van zijn grondgebied beslaat en bosgrond die ongeveer 22,40% uitmaakt, handhaaft België een evenwichtige benadering van landgebruik. Het geïrrigeerde land werd in 2012 geschat op ongeveer 230 vierkante kilometer, ter ondersteuning van verschillende landbouwactiviteiten. Het land heeft totale elektrificatie bereikt en benadrukt zijn toewijding aan het leveren van essentiële diensten aan zijn hele bevolking.

Conclusie

De indrukwekkende mix van geografische diversiteit, culturele rijkdom en economische vitaliteit van België positioneert het land op de wereldkaart. Van het gematigde klimaat, het gevarieerde terrein en de rijke natuurlijke hulpbronnen tot de bruisende stedelijke centra, de meertalige bevolking en de dynamische economie, België vat de essentie van het Europese erfgoed en de moderniteit samen. Zijn centrale rol in de internationale handel, in combinatie met een sterke infrastructurele ruggengraat, markeert België als een land van aanzienlijk belang in West-Europa, dat een erfenis van welvaart en inclusiviteit koestert.

Landgegevens

Landcode BE
Regio Europe
Oppervlak 30528 vierkante kilometer
Landoppervlak 30278 vierkante kilometer
Wateroppervlak 250 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 44.10%
Bosoppervlak 22.40%
Laagste hoogtepunt North Sea 0 m
Hoogste punt Botrange 694 m
BBP/hoofd van de bevolking $46,600 (2017 est.)