Japan verkennen: het land van de rijzende zon

Geografie en klimaat

Japan, genesteld in Oost-Azië, is een pittoreske archipel gelegen tussen de noordelijke Stille Oceaan en de Japanse Zee, direct ten oosten van het Koreaanse schiereiland. Met een totale oppervlakte van 377.915 vierkante kilometer, met 364.485 vierkante kilometer land en 13.430 vierkante kilometer water, onderscheidt de geografie van Japan zich door het ontbreken van landgrenzen, wat resulteert in een uitgestrekte kustlijn van 29.751 km. Deze eilandnatie ervaart een klimaat dat overgaat van tropisch in het zuiden naar koel gematigd in het noorden, met een breed scala aan flora en fauna. Het terrein is overwegend ruig en bergachtig, met de majestueuze berg Fuji als het hoogste punt op 3.776 m, en Hachiro-gata als het laagste op -4 m.

Natuurlijke hulpbronnen en landbouw

De natuurlijke hulpbronnen van Japan zijn relatief schaars, met verwaarloosbare minerale afzettingen, waardoor het land op de voorgrond treedt als ’s werelds grootste importeur van steenkool en vloeibaar aardgas, evenals de op een na grootste importeur van olie. Ondanks deze beperkingen heeft Japan een bloeiende landbouwsector die 12,50% van het landoppervlak beslaat. Landbouwproducten omvatten groenten, rijst, vis, gevogelte, fruit, zuivelproducten, varkensvlees, rundvlees, bloemen, aardappelen, taros, yams, suikerriet, thee, peulvruchten, tarwe en gerst. Ongeveer 68,50% van het Japanse land is bebost, wat bijdraagt aan de rijke biodiversiteit.

Bevolking en verstedelijking

In juli 2020 werd de Japanse bevolking geschat op 125.507.472, met een aanzienlijke concentratie langs de kustgebieden. Opmerkelijk is dat een derde van de bevolking in en rond Tokio op de centrale vlakte (Kanto-vlakte) woont, wat de hoge bevolkingsdichtheid van het land in primaire en secundaire regio’s benadrukt. De stedelijke bevolking is goed voor 91,80% van het totaal, wat een uitgesproken verschuiving naar stedelijk wonen onderstreept. Belangrijke stedelijke gebieden zijn Tokio (de hoofdstad), Osaka, Nagoya, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu en Sapporo.

Economie en Industrieën

Met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 42,900 vanaf 2017 behoort Japan tot ’s werelds grootste en technologisch geavanceerde economieën. De industriële sector is toonaangevend in de productie van motorvoertuigen, elektronische apparatuur, werktuigmachines, staal en non-ferrometalen, schepen, chemicaliën, textiel en bewerkte voedingsmiddelen. De exportpartners van het land zijn onder meer de VS, China, Zuid-Korea, Hong Kong en Thailand, met de nadruk op een robuust handelsnetwerk. Exportproducten variëren van motorvoertuigen en ijzer- en staalproducten tot halfgeleiders en auto-onderdelen. Omgekeerd zijn de belangrijkste importpartners van Japan China, de VS, Australië, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië, met aardolie, vloeibaar aardgas, kleding, halfgeleiders en steenkool als belangrijkste importproducten.

Infrastructuur en technologie

Japan staat bekend om zijn efficiëntie en innovatie, met name op het gebied van infrastructuur en technologie. Elektrificatie dekt 100% van de bevolking, een bewijs van de toewijding van het land om toegankelijke en betrouwbare energie voor al zijn burgers te garanderen. Het land blijft een wereldleider op het gebied van technologie, niet alleen op het gebied van consumentenelektronica, maar ook op het gebied van baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van robotica, autotechniek en duurzame energieoplossingen.

Conclusie

De unieke combinatie van geografische diversiteit, economische vitaliteit en technologische vooruitgang in Japan maakt het een fascinerende studie in contrasten. Van zijn bergachtige landschappen en uitgestrekte kustlijnen tot zijn innovatieve industrieën en dynamische stedelijke centra, Japan biedt een rijk tapijt van culturele en natuurlijke schatten. Terwijl het de uitdagingen van beperkte natuurlijke hulpbronnen en een vergrijzende bevolking het hoofd biedt, blijft de vooruitstrevende benadering van Japan op het gebied van duurzame ontwikkeling en wereldwijde samenwerking als model dienen voor landen over de hele wereld.

Landgegevens

Landcode JA
Regio East Asia/Southeast Asia
Oppervlak 377915 vierkante kilometer
Landoppervlak 364485 vierkante kilometer
Wateroppervlak 13430 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 12.50%
Bosoppervlak 68.50%
Laagste hoogtepunt Hachiro-gata -4 m
Hoogste punt Mount Fuji 3,776 m
BBP/hoofd van de bevolking $42,900 (2017 est.)