Irak verkennen: een land van historische rijkdom en natuurlijke schoonheid

Irak bezet een brug van land die Azië met het Midden-Oosten verbindt, en is een land met diepe historische wortels en een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen. De strategische ligging, grenzend aan de Perzische Golf en genesteld tussen Iran en Koeweit, heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis en ontwikkeling ervan. Met een totale oppervlakte van 438.317 vierkante kilometer beschikt het over een divers terrein dat varieert van woestijnvlaktes tot bergachtige gebieden, waardoor het een land van opvallende contrasten is.

Geografie en klimaat

Het overgrote deel van het Iraakse landschap wordt omringd door brede vlaktes, met rietmoerassen langs de Iraanse grens in het zuiden die grote overstroomde gebieden creëren. De grenzen van het land strekken zich uit over 3.809 km en raken Iran, Jordanië, Koeweit, Saoedi-Arabië, Syrië en Turkije. Ondanks het overwegend woestijnklimaat kennen de noordelijke bergachtige gebieden langs de Iraanse en Turkse grens koude winters met zware sneeuwval die soms leidt tot uitgebreide overstromingen in Midden- en Zuid-Irak in het vroege voorjaar.

Met een kustlijn van slechts 58 km langs de Perzische Golf is de toegang van Irak tot zeeroutes beperkt, maar strategisch belangrijk. De hoogste top van het land, Cheekha Dar, staat op 3.611 m en illustreert de geografische diversiteit die varieert van zeeniveau tot torenhoge bergen.

Natuurlijke hulpbronnen en landgebruik

Irak is gezegend met overvloedige natuurlijke hulpbronnen, met name aardolie en aardgas, die de ruggengraat van zijn economie vormen. Fosfaten en zwavel zijn ook belangrijk. Uit het patroon van het landgebruik blijkt een land dat zijn landbouwpotentieel graag wil ontwikkelen; 18,10% van het land is bestemd voor landbouw, waarbij granen zoals tarwe en gerst cruciaal zijn, naast dadels en groenten. Bosgrond is goed voor slechts 1,90%, wat het droge klimaat van het land weerspiegelt.

Het beheer van watervoorraden, met name door middel van irrigatie, speelt een cruciale rol bij de ondersteuning van de landbouw, met naar schatting 35.250 vierkante kilometer land dat vanaf 2012 wordt geïrrigeerd. Dit is van vitaal belang in een land waar het terrein en het klimaat aanzienlijke uitdagingen vormen voor de teelt.

Bevolking en verstedelijking

In juli 2020 werd de bevolking van Irak geschat op 38.872.655, met een aanzienlijke concentratie in stedelijke gebieden. Ongeveer 70.90% van de bevolking woont in steden, waaronder de hoofdstad Bagdad, de dichtstbevolkte stad met meer dan 7 miljoen inwoners. Andere grote stedelijke gebieden zijn Mosul, Basra, Kirkuk, Najaf en Erbil, die elk bijdragen aan het weefsel van de diverse samenleving van Irak. De verspreiding van mensen wordt grotendeels beïnvloed door de beschikbaarheid van water en bouwland, wat leidt tot dichte nederzettingen langs de rivieren de Tigris en de Eufraat.

Economie en Industrie

Ondanks de uitdagingen vertoont de Iraakse economie tekenen van groei en diversificatie. De dominantie van aardolie in de export kan niet genoeg worden benadrukt, aangezien ruwe olie 99% van de exportproducten uitmaakt. De regering spant zich echter in om de economische basis te verbreden door middel van industrieën zoals chemicaliën, textiel, leer, bouwmaterialen, voedselverwerking, kunstmest en metaalfabricage/-verwerking.

De landbouw blijft ook een cruciale sector, die niet alleen bijdraagt aan de binnenlandse voedselvoorziening, maar ook aan de werkgelegenheid. De internationale handelsbetrekkingen weerspiegelen de afhankelijkheid van Irak van zijn natuurlijke hulpbronnen, waarbij India, China en de Verenigde Staten belangrijke exportpartners zijn.

Aan de importzijde zijn Turkije en China belangrijke partners, die voedsel, medicijnen en gefabriceerde goederen leveren. Deze relaties onderstrepen de integratie van Irak in de wereldeconomie, ondanks de hindernissen waarmee het wordt geconfronteerd.

Zoek

Met een rijk cultureel erfgoed en enorme natuurlijke hulpbronnen staat Irak op een kruispunt tussen zijn historische erfenis en zijn ambities voor de toekomst. Er blijven uitdagingen bestaan, met name op het gebied van infrastructuurontwikkeling en politieke stabiliteit. Het strategische belang van het land, zowel regionaal als wereldwijd, blijft echter kansen bieden voor groei en ontwikkeling.

Terwijl Irak zijn weg naar wederopbouw en verjonging blijft bewandelen, blijft zijn mix van historische betekenis en natuurlijke rijkdom een hoeksteen van zijn identiteit. Met gezamenlijke inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling en sociale cohesie kan Irak zijn troeven benutten om een veelbelovende toekomst voor zijn bevolking te creëren.

Landgegevens

Landcode IZ
Regio Middle East
Oppervlak 438317 vierkante kilometer
Landoppervlak 437367 vierkante kilometer
Wateroppervlak 950 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 18.10%
Bosoppervlak 1.90%
Laagste hoogtepunt Persian Gulf 0 m
Hoogste punt Cheekha Dar (Kurdish for “Black Tent”) 3,611 m
BBP/hoofd van de bevolking $16,700 (2017 est.)