Indonesië verkennen: de smaragd van de evenaar

Geografische Majesteit

Indonesië, een soevereine staat in Zuidoost-Azië, ligt als een archipel majestueus gepositioneerd tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Met een totale oppervlakte van 1.904.569 vierkante kilometer heeft het land een mix van land (1.811.569 vierkante kilometer) en water (93.000 vierkante kilometer). Het grenst aan Maleisië (1881 km), Papoea-Nieuw-Guinea (824 km) en Oost-Timor (253 km), waardoor een rijk tapijt van culturele en ecologische diversiteit ontstaat. De Indonesische kustlijn strekt zich uit over 54.716 km en omarmt het tropische klimaat dat varieert van de hete en vochtige laaglanden aan de kust tot de meer gematigde hooglanden.

Natuurlijk landschap en biodiversiteit

Het terrein van Indonesië wordt voornamelijk gekenmerkt door laaglanden aan de kust, terwijl de grotere eilanden bergen in het binnenland herbergen en adembenemende landschappen en een rijke biodiversiteit bieden. De hoogte van het land varieert aanzienlijk, van het laagste punt aan de Indische Oceaan (0 m) tot de hoogste top van Puncak Jaya (4.884 m). Deze geografische diversiteit ondersteunt een breed scala aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder aardolie, tin, aardgas, nikkel, hout, bauxiet, koper, vruchtbare bodems, steenkool, goud en zilver, waardoor Indonesië een schatkamer van natuurlijke rijkdom is.

Rentmeesterschap over het milieu

Met 31,20% van het land bestemd voor landbouw en 51,70% bedekt met bossen, loopt Indonesië voorop op het gebied van milieubeheer in Zuidoost-Azië. Dit wordt verder benadrukt door de 67.220 vierkante kilometer geïrrigeerd land (geschat in 2012), wat de inzet van het land voor duurzaam land- en bosbouwbeheer onderstreept.

Economisch en sociaal landschap

Indonesië, de thuisbasis van ongeveer 267 miljoen mensen vanaf juli 2020, presenteert een dynamisch sociaal weefsel dat voornamelijk geconcentreerd is op het eiland Java, een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Andere dichtbevolkte regio’s zijn delen van Sumatra, Sulawesi en Kalimantan, een bewijs van de diverse en levendige cultuur van de Indonesische archipel. De stedelijke bevolking vormt 56.60% van de totale bevolking en vertoont aanzienlijke verstedelijkingstrends.

Economie in één oogopslag

De economie van Indonesië wordt ondersteund door verschillende sectoren, waaronder aardolie en aardgas, textiel, auto’s en meer. De rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen van het land heeft de weg vrijgemaakt voor een bloeiende exportmarkt, met China, de VS, Japan, India en Singapore als belangrijke partners. Landbouwproducten, met name rubber, palmolie en koffie, spelen een belangrijke rol in zowel de binnenlandse consumptie als de exportinkomsten. Opmerkelijk is dat het BBP per hoofd van de bevolking van het land in 2017 $ 12.400 bedroeg, wat een weerspiegeling is van de aanhoudende economische groei en ontwikkeling.

Cultureel erfgoed en moderne identiteit

De officiële taal, Bahasa Indonesia, dient als een verenigend medium in een land dat rijk is aan etnische en culturele diversiteit. De stedelijke centra van Indonesië, met name Jakarta – de hoofdstad, zijn bruisende centra van activiteit, die het moderne gezicht van Indonesië vertegenwoordigen met behoud van een diepgeworteld cultureel erfgoed. Deze steden zijn niet alleen van vitaal belang vanwege hun economische betekenis, maar ook als centra van onderwijs, cultuur en politiek.

Op weg naar een mooie toekomst

Ondanks uitdagingen zoals elektrificatie, met 14 miljoen mensen zonder elektriciteit in 2017, boekt Indonesië gestaag vooruitgang in de richting van inclusieve groei en duurzame ontwikkeling. De nadruk op het verbeteren van de infrastructuur, samen met de inspanningen van de overheid om onderwijs, gezondheidszorg en industrie te stimuleren, onderstreept de toewijding van het land om een welvarende toekomst voor alle Indonesiërs te garanderen.

Kortom, Indonesië betovert met zijn verbluffende geografie, rijke natuurreservaten en levendige culturele wandtapijten. Als een natie die trots is op diversiteit en veerkracht, bewandelt Indonesië het pad van duurzaamheid en innovatie en belooft het een nog mooiere toekomst op het wereldtoneel.

Landgegevens

Landcode ID
Regio East Asia/Southeast Asia
Oppervlak 1904569 vierkante kilometer
Landoppervlak 1811569 vierkante kilometer
Wateroppervlak 93000 vierkante kilometer
Landbouwoppervlak 31.20%
Bosoppervlak 51.70%
Laagste hoogtepunt Indian Ocean 0 m
Hoogste punt Puncak Jaya 4,884 m
BBP/hoofd van de bevolking $12,400 (2017 est.)